Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat, luni, la Realitatea TV, că premierul Sorin Grindeanu ”plânge de mila primarilor”, deşi rezolvarea problemelor acestora depinde chiar de şeful Guvernului, anume problema salarizării primarilor şi a fondurilor pentru investiţii în administraţia locală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mi se pare total incorect ca, în loc ca premierul să recunoască că aceste două ordonanţe (OUG 6 şi 9 - n.red.) deschid o poartă către cheltuirea discreţionară a banilor publici, a început să plângă de mila primarilor în condiţiile în care în momentul de faţă domnia sa este responsabil direct pentru a rezolva o mare parte din problemele primarilor”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a amintit că Guvernul nu a luat măsurile necesare pentru îmbunătăţirea salarizării primarilor, care au ajuns să aibă salarii mai mici decât unii dintre angajaţii primăriilor pe care le conduc. Creşterile salariale pentru aparatul de lucru al primăriilor nu au fost urmate de alocarea corespunzătoare a fondurilor necesare astfel că administraţia locală a rămas fără bani pentru investiţii deoarece banii au redirecţionaţi către salarii. 

Raluca Turcan arată că această situaţie a făcut administraţia locală să fie şi mai dependentă de către administraţia centrală. ”Evident că se uită cu speranţă la onor Guvern care a spus: «De ce să fie transparenţă şi să ne spună oamenii pe ce proiecte să cheltuiesc banii? Mai bine le spunem că sunt banii în pixul nostru şi, dacă se poartă cum trebuie, le mai transferăm bani pentru ceva proiecte. Sunt primari care-mi spun că au nevoie ca de aer de bani”, a mai spus preşedintele PNL.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, în Parlament, la ”Ora primului-ministru”, că este total incorect faţă de primari şi faţă de eforturile acestora să fie caracterizaţi ”drept hoţi şi infractori care jefuiesc banul public” şi le-a spus liderilor opoziţiei că va răspunde la orice critică venită din partea lor atât timp cât va fi însoţită de argumente reale, dar nu va răspunde ”la fumigene politice”.

”Mă uit la colegii din PNL şi le spun că voi răspunde la orice critică venită din partea domniilor lor atâta timp cât va fi însoţită de argumente reale, dar nu o să răspund la fumigene politice. Astăzi nu vorbim despre economie, despre situaţia din Europa, ci despre Ordonanţele 6 şi 9 pe care, cu tot respectul, eu cred că nu le-aţi citit prea bine. Sunt două lucruri pe care vreau să vi le spun de la început. Primul: PSD a câştigat alegerile, iar eu sunt azi aici pentru că românii au avut încredere în programul de guvernare (...) Nu am de gând, eu şi Guvernul, să înşel aceste aşteptări. Al doilea: a trecut o lună de la ultima noastră întâlnire. Am stat în faţa dumneavoastră şi v-am promis că Guvernul pe care îl conduc lasă scandalul şi se întoarce la treabă şi aşa am făcut”, a declarat premierul Sorin Grindeanu la Parlament, în cadrul ”Orei primului-ministru”, care a avut ca subiect ordonanţele de urgenţă 6 şi 9.

Referitor la OUG 9, Grindeanu le-a spus celor din Opoziţie care critică acest act normativ că primarii s-au săturat să vină la Bucureşti să ceară finanţare pentru proiecte, precizând că este incorecat ca primarii să fie caracterizaţi ”drept hoţi şi infractori”.

”Nu ştiu cât de des reuşiţi dumneavoastră să vorbiţi cu dânşii, dar un lucru e cert: s-au săturat să facă potecă la Bucureşti în căutare de finanţare pentru proiectele lor. Este total incorect faţă de aceşti oameni şi faţă de eforturile lor să-i caracterizaţi drept hoţi şi infractori care jefuiesc banul public. Aşa ceva cred că nu poate fi acceptat, mai ales că nici nu ştiţi ceea ce criticaţi. Singura decizie pe care o puteam lua pentru a reintra în normal a fost să suspendăm acele articole. Ulterior, acest lucru a fost adaptat prin amendamente la Legea bugetului pentru a nu exista tot felul de interpretări tendenţioase”, a spus şeful Executivului.

Declaraţiile premierului au fost o replică la discursul anterior din plen al preşedintelui PNL, Raluca Turcan care a spus că OUG 6 şi 9 au fost date „banditesc” de Guvernul Grindeanu, având asupra finanţelor publice locale şi centrale aceleaşi efecte pe care le avea OUG 13 asupra Justiţiei. Raluca Turcan i-a solicitat premierului Sorin Grindeanu să pledeze public pentru respingerea celor două ordonanţe.

„Puţină lume a vorbit despre alte două ordonanţe de urgenţă, 9 şi 6, date în acelaşi spirit, banditesc este cuvântul potrivit, de către Guvernul Grindeanu, sub patronajul domnului Liviu Dragnea. Ambele ordonanţe au asupra finanţelor publice locale şi centrale cam aceleaşi efecte pe care OUG 13 le avea asupra Justiţiei. Sunt cât se poate de nocive. Ce altceva decât o clară invitaţie la jaf reprezintă suspendarea pe un an prin ordonanţa 9 a unor articole deosebit de importante din legea finanţelor publice, articole care puneau bariere cheltuielilor abuzive, necontrolate”, a afirmat Raluca Turcan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.