Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat, joi, în discursul pe care l-a susţinut după alocuţiunea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că ”principalul clivaj” în România este cei care susţin combaterea corupţiei şi cei care se opun progreselor în acest domeniu, în condiţiile în care cetăţenii îşi doresc mai multă integritate şi transparenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În România principalul clivaj este între cei care sprijină combaterea corupţiei şi cei care se opun din răsputeri să existe progrese în acest domeniu. Aşteptarea cetăţenilor români este aceeaşi cu a cetăţenilor europeni: integritate, transparenţă şi eficienţă în viaţa publică. Aceste principii stau la temelia încrederii între cetăţeni şi clasa politică”, a declarat Raluca Turcan în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

De altfel, la nivelul întregii Uniuni Europene au crescut aşteptările cetăţenilor faţă de clasa politică, afirmă liderul PNL. 

Este îngrijorătoare criza evidentă de încredere în proiectul european a unei părţi a cetăţenilor europeni, dar şi ascensiunea discursului populist şi a proiectelor izolaţioniste. ”Populismul şi demagogia prind acolo unde cetăţenii se transformă, prin ignorarea lor de către liderii politici, într-o mulţime tăcută”, a spus Turcan.

Liderul PNL a subliniat că, în cei 10 ani de la aderare, România a avut parte de beneficii importante ca stat membru al Uniunii Europene. Pe de altă parte, şi România a contribuit la soliditatea proiectului european. ”România şi-a marcat locul prin responsabilitate, prin predictibilitate şi un ataşament total faţă de UE. România a demonstrat că este un partener de încredere al Uniunii Europene, aproape religios proeuropean, cu un angajament ferm pentru integrare”, a mai spus Turcan.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus, în plenul reunit al Parlamentului, că România se bucură de aceeaşi libertate de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, arătând că în Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, că naţiunile sunt egale şi nu au existat niciodată ţări de mâna a doua. "Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare", a afirmat Juncker.

"România se bucură de această libertate de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Cu toţii împreună trebuie să dăm în permanenţă ce avem noi mai bun pentru că acest popor, adeseori martirizat să fie de data asta artizanul păcii în sânul UE şi în lume. Doresc să protejez paşii făcuţi înainte, în aceşti ani, în Europa. Am fost surprins de anumite neînţelegeri. În Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, naţiunile sunt egale (...) Nu au existat niciodată ţări de mâna a doua. Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. (...) Europa a fost divizată în trecut, iar acest lucru nu trebuie să se mai repete. Putem avansa împreună, însă în ritmuri diferite. O Europă care are mai multe viteze există deja, e prevăzută în tratate (...) Europa cetăţenilor e o Europă a justiţiei, libertăţii şi egalităţii", a spus preşedintele Comisiei Europene în discursul susţinut în plenul reunit al Parlamentului.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.