Deputatul PMP Eugen Tomac a afirmat, joi, pe Facebook, că declararea ca neconstituţională a legii care nu permite condamnaţilor penal să fie membri ai Guvernului va avea ”efecte monstruoase” întrucât va permite intrarea în Executiv a unor politicieni condamnaţio deja, iar credibilitatea României pe plan extern va fi grav afectată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eugen Tomac îi cere preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, să demonstreze că pune Constituţia mai presus de interesele partidului din care provine, în tradiţia probată deja de către judecătorii CCR, Tomac referindu-se la speţa privind posibila neconstituţionalitate a Legii 90/2001.

”Domnii judecători CCR trebuie să fie conştienţi că, prin decizia pe care o vor lua cu privire la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea Legii 90/2001, nu rezolvă doar interesul unui singur om, în speţă domnul Liviu Dragnea, ci pot arunca în aer imaginea şi credibilitatea României pe plan intern şi extern”, a scris Tomac.

El susţine că eventuala declarare ca neconstituţională a legii va permite prezenţa în Guvern a unor personalităţi politice deja condamnate la pedeapsa cu închisoare.

”Efectele declarării Legii 90/2001 drept neconstituţională pot să fie de-a dreptul monstruoase. Vă puteţi imagina cum ar arăta un posibil Executiv condus Liviu Dragnea, în condiţiile în care un condamnat penal ar avea dreptul să fie membru al guvernului? Liviu Dragnea – prim-ministru; Adrian Năstase – ministru de Externe şi viceprim-ministru; Dan Voiculescu – ministru de Finanţe şi viceprim-ministru. Atenţie, deci, domnule preşedinte al CCR, Valer Dorneanu. Albirea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, deschide uşa Guvernului României tuturor condamnaţilor penali”, a exemplificat Tomac.

Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Valer Dorneanu, a declarat, joi, că sesizarea Avocatului Poporului în ceea ce priveşte Legea 90/2001, care nu permite celor condamnaţi penal să fie membri ai Guvernului, este ”o speţă foarte complicată” şi că, din acest motiv, nu a stabilit încă un termen de judecată.

”E o speţă foarte complicată, pentru că are o încărcătură politică şi o presiune mediatică extraordinară, nu că conţinutul ei ar fi foarte complicat. Este şi aşa, dar este complicată mai ales prin reverberaţiile pe care opinia publică le creează în jurul acestei chestiuni”, a declarat Valer Dorneanu.

Preşedintele CCR a spus că a cerut puncte de vedere de la Senat, Camera Deputaţilor şi Guvern, pe care încă nu le-a primit. ”După ce le vom primi şi după ce judecătorul raportor va redacta raportul, vă pot spune care e termenul (de judecată – n.r.)”, a precizat el.

Dorneanu a mai spus că speţa este complicată şi prin prisma presiunilor opiniei publice, pe care el le simte că ”se răsfrâng” inclusiv asupra sa, deoarece a semnat Legea 90/2001 în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

”Este complicată (speţa – n.r.) mai ales prin reverberaţiile pe care opinia publică le creează în jurul acestei chestiuni, unele din ele răsfrângându-se şi asupra multora dintre judecători, inclusiv a mea, că am vina că aş fi semnat acea lege. Care lege a făcut parte din vreo o mie de legi pe care le-am semnat, obligat fiind ca preşedinte să semnez proiectele de legi care au fost adoptate”, a explicat Valer Dorneanu.

Întrebat dacă faptul că legea care este acum supusă judecăţii Curţii Constituţionale, al cărei preşedinte este, poartă semnătura sa îl face incompatibil să se pronunţe în această speţă, Valer Dorneanu a negat. ”Nu, nu există instituţia recuzării şi a incompatibilităţii la CCR”, a precizat el.

Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului, a fost atacată la CCR de către Avocatul Poporului pe 5 ianuarie. 

Demersul lui Victor Ciorbea a fost criticat dur de societatea civilă, care i-a cerut demisia din funcţia de Avocat al Poporului. Aproximativ 200 de oameni au protestat, miercuri seară, în Piaţa Universităţii din Capitală, demonstranţii scandând "Jos Ciorbea!", "Avocatul hoţilor şi al mafioţilor!", "Demisia!", unii dintre ei purtând pancarte, iar alţii având lopeţi cu care au făcut pârtie pe trotuarele din Piaţa Universităţii. Proteste similare au avut loc şi la Cluj-Napoca şi la Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.