Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, în discursul susţinut după alocuţiunea lui Jean-Claude Juncker în plenul Parlamentului, că Uniunea Europeană s-a îndepărtat de gândirea părinţilor fondatori, fiind redus rolul comunităţilor, iar statele membre încep să fie ierarhizate în ce priveşte puterea de decizie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ALDE a susţinut că, în România, domeniul cel mai puţin reformat faţă de perioada comunismului este ”versantul represiv al statului”.

”Cele mai puţine transformări le-a avut versantul represiv al statului prin instituţiile de forţă, prin parchete, prin destule curţi de justiţie, fantoma comunismului încă mai bântuie. Mentalitatea, comportamentul şi procedurile nu s-au primenit suficient (...) Tocmai această componentă pare a fi apreciată de unii funcţionari de la Bruxelles. Cel puţin atunci când tratează cu România, anumitţi funcţionari ai CE par să fi pierdut ştiinţa părinţilor fondatori de a recunoaşte imediat şi de a răspunde hotărât derapajele discreţionare şi autoritare ale agenţiilor represive ale statului”, a afirmat Tăriceanu.

El a continuat afirmând că nu trebuie înlocuită Cortina de Fier cu ierarhizarea statelor membre în interiorul UE. ”N-ar trebuie să lăsăm azi să cadă în locul Cortinei de Fier care separa cândva Europa occidentală de Europa dominaţiei sovietice alte cortine, de data aceasta de catifea, menite să opereze distincţii între statele membre (...) Europa a înghiţit comunităţile şi procedează după o logică diferită decât cea imaginată de fondatori. Astăzi directivele înlocuiesc deliberarea, alterori scenariile la care nu au contribuit sunt botezate putere de codecizie, ni se propune alteori rute către viitor ce comportă mai multe viteze”, a apreciat Tăriceanu.

”Este de neconceput dacă luăm în serios spiritul care a pus în mişcare construcţia europeană ca statele membre să fie distribuite în grupuri pe verticala deciziei politice. Unele pe scenă, altele în lojă, ultimele la periferie. Este inacceptbil ca dinamica convergenţei să fie înlocuită de un proces de ierarhizare a capacităţii de decizie şi nivelului de dezvoltare”, a încheiat preşedintele ALDE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.