Liderii PSD s-au reunit sâmbătă, la Neptun, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), urmând să discute despre evaluarea miniştrilor din Cabinetul Dăncilă, despre o posibilă suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis din funcţie şi despre strategia pe care PSD va merge în sesiunea de toamnă a Parlamentului. Senatorul PSD Niculae Bădălău a declarat, înaintea şedinţei, că scăderea partidului în sondaje este cauzată şi de neimplementarea la timp a unor măsuri de către Guvern, el afirmând că sunt ministere care funcţionează mai greu şi că premierul Viorica Dăncilă va veni cu o măsură de remaniere. El a spus că Viorica Dăncilă este "o femeie cu un mare caracter si cu mare bun simţ", care probabil ar trebui să dea cu pumnul în masă şi să le explice miniştrilor că ar trebui să muncească mai mult. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, la rândul său, că există grupuri de lucru interministeriale care lucrează de prea mult timp pentru a găsi soluţii pentru unele probleme cu care se confruntă România, soluţii care sunt evidente. "Poate ar fi bine ca acele grupuri de lucru să nu se mai facă că lucrează, ci chiar să lucreze”, a declarat Gabriela Firea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Firea: Sunt grupuri de lucru interministeriale care lucrează de prea mult timp pentru a da soluţii care sunt evidente pentru unele probleme; poate ar fi bine să nu se mai facă că lucrează, ci chiar să lucreze

Primarul Capitalei şi preşedinte al PSD Bucureşti a declarat sâmbătă, la Neptun, întrebată dacă este nemulţumită de unii miniştri, că premierul trebuie să ofere un răspuns, însă din punctul său de vedere sunt unele grupuri interministeriale care doar se fac că lucrează şi nu oferă soluţii.

"Sunt grupuri de lucru interministeriale în care lucrează de mult prea mult timp pentru a da soluţii care sunt evidente pentru unele probleme care vizează nu doar Capitala, ci şi restul ţării şi poate că ar fi bine ca acele grupuri de lucru să nu se mai facă că lucrează, ci chiar să lucreze şi să dea soluţiile pentru a se putea lua decizii la nivel de Guvern”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a subliniat că nu este vorba de mulţumirea sau nemulţumirea sa ori a colegilor săi, şi că în şedinţa CEx fiecare îşi va spune opinia cu privire la starea în care se află România în acest moment.

Întrebată despre o posibilă amnistie, Firea a susţinut că ei nu i-a fost prezentat un astfel de proiect şi a vorbit despre proiectele pentru Bucureşti, despre fuziunea RADET-ELCEN şi despre preluarea la Primăria Capitalei a Centurii şi a metroului.

 

"Ştiţi că de multe ori sunt îndurerată că nu se fac progrese în domeniul administrativ, că sunt rămâneri în urmă atât în programul de guvernare naţional, cât şi la nivel local în ceea ce priveşte Capitala şi în ceea ce priveşte fuziunea RADET-ELCEN şi alte proiecte importante, transferarea Centurii şi a metroului la Primăria Capitalei. Dacă acest lucru se va stabili în cadrul şedinţei că este o prioritate, cu siguranţă colegii mei vor dori o cale sută la sută legală, transparentă, comunicată atât populaţiei, cât şi ambasadelor, cât şi tuturor instituţiilor, atât de la Bruxelles, cât şi de aici. Mie nu mi s-a prezentat un astfel de proiect, nu am fost chemată la nicio şedinţă în care s-a discutat acest proiect”, a spus Firea.

Bădălău: Sunt ministere care funcţionează mai greu, e clar că premierul va veni cu o măsură de remaniere. Viorica Dăncilă ar trebui să dea cu pumnul în masă şi să le explice miniştrilor că ar trebui să muncească mai mult

Întrebat de jurnalişti, înaintea şedinţei CExN, dacă consideră că Liviu Dragnea ar trebui să facă un pas în spate, Bădălău a spus că nu crede că este cazul acum şi că vor exista discuţii în Comitetul Executiv.

"Nu ştiu, vom avea discuţii în CEx, dar nu cred că e cazul acum, pentru ca este început de sesiune parlamentară, ca să se pună în CEx o astfel de discuţie. Mai avem foarte multe lucruri de îmbunătăţit la partid, ştiţi că am avut o anume atitudine la partid, cred şi acum că trebuie dezbătute nişte măsuri, erau măsuri destul de bune, în continuare cred că e loc de mai bine", a declarat Bădălău.

Întrebat despre activitatea Guvernului, senatorul PSD a spus că sunt ministere care funcţionează mai greu şi este clar că premierul Dăncilă va veni cu o măsură de remaniere.

"Avem o guvernare bună, avem o creştere economică, dar e clar că în cadrul Guvernului sunt ministere care funcţionează mai greu şi e clar că doamna prim-ministru va veni cu o măsură de remaniere, de dânsa va depinde. Nemulţumiri sunt (legat de activitatea unor miniştri -n.r.), şi eu sunt nemulţumit (...), ideea e ca în acest birou să discutăm şi să găsim măsurile necesare pentru îndreptare", a spus Bădălău.

Întrebat despre scăderea partidului în sondaje, Bădălău a spus că aceasta este cauzată şi de neimpelmentarea tuturor măsurilor la timp de către Guvern, el afirmând că premierul Viorica Dăncilă ar trebui să dea cu pumnul în masă.

"A fost o mică scădere în sondaje, cauzată de erodare şi de neimplementarea tuturor măsurilor la timp, iar asta vine din guvern si vom discuta. Doamna premier este o femeie cu un mare caracter şi cu mare bun simţ. Probabil că ar trebui să dea cu pumnul în masă şi să le explice miniştrilor că ar trebui să muncească mai mult. Avem probleme la economie, avem şi pesta porcină şi la toamnă trebuie să luăm măsuri ca sa nu resimtă populaţia creşterea preţului cărnii. Sunt extrem de multe măsuri care nu pot fi luate decât de oameni competenţi, a adăugat Bădălău.

Liderii PSD s-au reunit, la Neptun, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional 

Reuniunea a început după ora 11.00.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a făcut nicio declaraţie la sosire, spunând că va face o conferinţă de presă după şedinţa Comitetului Executiv.

Întrebat de jurnalişti dacă va fi o şedinţă tensionată, Dragnea a spus: "Poate la voi afară".

De asemenea, întrebat dacă la şedinţa CEx va fi discutată o posibilă Ordonanţă pe amnistie şi graţiere, liderul PSD a răspuns: "Nu cred".

Jurnaliştii nu au acces în incinta centrului de conferinţe al Hotelului Doina, unde are loc reuniunea PSD, la intrare fiind agenţi de pază ai unei firme private.

Comitetul Executiv se reuneşte la o zi după ce femeile social-democrate au avut, la Mamaia, şcoala politică de vară, eveniment la care au fost aşteptaţi toţi liderii importanţi ai partidului, dar la care a lipsit Liviu Dragnea.

Liderul PSD s-a întâlnit vineri seară, târziu, cu câţiva dintre cei care îl contestă, la întâlnire luând parte, printre alţii, fostul premier Mihai Tudose, deputatul Marcel Ciolacu şi liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Întâlnirea a avut loc în contextul solicitării senatorului Ecaterina Andronescu de înlocuire a liderului PSD, Liviu Dragnea, şi de schimbare a Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Constanţa, că la şedinţa Comitetului Executiv nu se va discuta despre remaniere guvernamentală, întrucât nu a fost realizată evaluarea miniştrilor. Activitatea acestora va fi analizată prin prisma programului de guvernare, a mai spus Dăncilă.

”Nu se va vorbi la acest Comitet Executiv de remaniere guvernamentală. După cum ştiţi, am spus că se va face o evaluare a fiecărui ministru, în funcţie de programul de guvernare. Nu am făcut încă această evaluare, deci nu putem vorbi de o remeniere guvernamentală”, a răspuns Dăncilă.

Întrebată dacă este mulţumită de activitatea miniştrilor, a spus că doar după ce va face evaluarea va putea răspunde la această întrebare.

”Acest lucru pot să-l spun în urma evaluării pe care o fac, comparativ cu sarcinile îndeplinite, cu obiectivele îndeplinite din programul de guvernare. Până nu văd această foaie de parcurs a fiecărui ministru, dacă a fost îndeplinită, nu pot să fac anumite precizări”, a mai spus Dăncilă. 

În 21 august, Liviu Dragnea spunea că este nemulţumit de activitatea unor miniştri, iar în CEx trebuie să se discute acest lucru.

„La CEx nu ştiu dacă se va decide o remaniere guvernamentală, dar discuţii despre activitatea unor miniştri trebuie să fie. Da, sunt nemulţumit de unii miniştri. Doamna premier va avea iniţiativa, dacă se pune problema”, declara Liviu Dragnea.

Vineri, ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, şi-a anunţat demisia, fiind primul membru al Cabinetului Dăncilă care recurge la acest gest.

"Ministrul Cercetării şi Inovării, prof. dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că în această dimineaţă mi-am depus demisia la Cabinetul premierului. Demisia mea este irevocabilă şi cel puţin la acest moment, nu va face subiectul unei conferinţe de presă", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Cercetării.

De asemenea, un alt subiect de discuţie ar putea fi suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis de care Liviu Dragnea a tot amintit.

"Eu aş vrea. Să vedem dacă domnul Tăriceanu şi-a schimbat opinia. Eu în continuare o susţin fără niciun fel de ezitare pe Viorica Dăncilă şi o susţin din toate punctele de vedere. Şi ea a început să fie ţintă. Dar acest guvern, pe care ăştia vor să-l dea jos prin violenţă, că nu se vor opri, dar nici noi nu stăm cu mâinile în sân. Şi asta vreau să-i asigur pe toţi membrii de partid", afirma Dragnea, pe 21 august, întrebat dacă mai vrea suspendarea preşedintelui Iohannis.

Social-democraţii au abandonat, pentru o perioadă scurtă de timp, ideea suspendării preşedintelui după ce acesta a semnat decretul de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis că aceia care vor să-l suspende din funcţie pe preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să facă un calcul foarte simplu, şi anume care este baza de susţinere în Parlament a unui astfel de demers. El a spus că, din câte ştie, UDMR nu susţine acest lucru, iar numeroşi membri PSD au rezerve.

"În primul rând, cei care doresc să lanseze acest subiect trebuie să facă un calcul foarte simplu: care este baza de susţinere în Parlament a unui astfel de demers. Din câte ştiu, UDMR nu subscrie. Există, din căte ştiu eu, numeroşi membri din PSD care au rezerve, ca sa nu spun mai mult. Trebuie începută această evaluare întăi şi după aceea trebuie luată această decizie", a afirmat Tăricenau.

Sesiunea parlamentară de toamnă urmează să aducă din nou pe masa Parlamentului Codul penal şi Codul de procedură penală, adoptate iniţial, dar contestate de opoziţie la Curtea Constiuţională.

De asemenea, legea offshore, adoptată în Camera Deputaţilor, care a fost forul decizional, într-o formă dorită de Liviu Dragnea, dar care i-a nemulţumit pe partenerii de coaliţie din ALDE, urmează să fie rediscutată de parlamentari. Dragnea anunţa că Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru "clarificarea" Legii offshore, pentru că ceea ce prevede textul legii nu este foarte bine definit în anexa în care se stabilesc formulele de calcul şi că vrea ca "textul să fie foarte clar şi riguros pus în formule", fiind o lege de "importanţă uriaşă pentru România".

Liderii PSD se află la Neptun în perioada 31 august - 2 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.