Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann a declarat joi, în cadrul evenimentului ”ADERAREA LA OCDE - oportunităţi pentru mediul de afaceri din România”, organizat de Guvernul României în colaborare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, că procesul de aderare va contribui la asigurarea unui climat investiţional deschis şi atractiv în România pentru susţinerea în continuare a creşterii economice, la realizarea de progrese suplimentare în lupta împotriva corupţiei şi la îmbunătăţirea eficienţei şi integrităţii companiilor deţinute de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă mulţumesc pentru ocazia de a mă alătura dvs astăzi pentru a vorbi despre drumul României către aderarea la OCDE. Acest proces se va baza pe performanţa economică impresionantă a României din ultimii 20 de ani: reducerea la jumătate a decalajului dintre PIB-ul pe cap de locuitor al României şi media OCDE, de la aproximativ 70% la aproximativ 35%. Investiţiile străine semnificative, progresele importante în reformele sistemului judiciar şi politica monetară prudentă au contribuit la acest succes până în prezent. Într-adevăr, s-au realizat deja multe lucruri, dar se poate face şi mai mult şi suntem încrezători că se vor face mai multe pentru ca România să îşi atingă întregul potenţial, creând şi mai multe oportunităţi pentru români şi pentru mediul de afaceri din România”, a declarat secretarul general al OCDE în mesajul transmis în cadrul evenimentului.

El a arătat că ”studiul economic pentru România al OCDE, lansat în 2022, constata că reformele suplimentare pot impulsiona creşterea economică şi pot crea premizele necesare ca mediul de afaceri şi cetăţenii să participe pe deplin şi să beneficieze de pe urma creşterii economice şi a dezvoltării. ”Avem convingerea că drumul României către aderarea la OCDE, va contribui la impulsionarea unora dintre aceste reforme care consolidează creşterea economică. În timpul vizitei premierului Ciucă la OCDE, în decembrie anul trecut, România a depus Memorandumul iniţial, finalul primei etape a procesului de aderare şi începând din acest moment urmează partea prin care va confirma tehnic. Acest proces va implica 26 de comitete OCDE sectoriale, formate din experţi din fiecare dintre cele 38 de ţări membre OCDE şi Uniunea Europeană, care vor efectua evaluări tehnice aprofundate”, a precizat Mathias Cormann.

El a explicat că ”aceste comitete vor întreprinde fiecare o evaluare aprofundată, evaluarea 360° a legislaţiei, politicilor şi practicilor existente în România, în raport cu instrumentele juridice şi cele mai bune politici şi practici ale OCDE”.

”Standardele şi instrumentele OCDE acoperă aproape toate domeniile politicilor guvernamentale, de la politica agricolă la educaţie şi formare profesională, la guvernanţă, inovare şi fiscalitate, şi am menţionat acum doar câteva dintre ele. Pentru comunitatea de afaceri reunită astăzi aici, acest proces va avea beneficii directe şi concrete, venind în sprijinul agendei de reforme a României şi încurajând funcţionarea unei pieţe echitabile, eficiente, deschise şi competitive”, a spus Mathias Cormann. Secretarul general al OCDE a arătat că ”procesul de aderare va contribui la asigurarea unui climat investiţional deschis şi atractiv în România pentru susţinerea în continuare a creşterii economice, la realizarea de progrese suplimentare în lupta împotriva corupţiei şi la îmbunătăţirea eficienţei şi integrităţii companiilor deţinute de stat”.

”De asemenea, va promova concurenţa şi neutralitatea concurenţială prin încurajarea eliminării reglementărilor care împiedică activitatea companiilor inovatoare şi prin contribuţia la asigurarea unei concurenţe echitabile. Va asigura promovarea de politici adecvate pentru încurajarea practicilor de afaceri sustenabile şi reziliente, inclusiv în ceea ce priveşte lanţurile globale de aprovizionare din care România devine o parte din ce în ce mai importantă. De asemenea, acest proces va ajuta guvernul să intensifice investiţiile legate de infrastructura durabilă, punând bazele creşterii viitoare. Beneficiile nu sunt unilaterale. Membrii OCDE şi Organizaţia în ansamblu au multe de câştigat dintr-o cooperare mai strânsă în materie de politici şi ca urmare a unei mai mari contribuţii din partea României”, a mai spus oficialul OCDE.

Potrivit secretarului general al OCDE, ”decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind lansarea negocierilor de aderare cu România şi alte cinci state: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru, a reprezentat un pas istoric pentru Organizaţie”.

”În contextul actual, marcat de provocări economice şi geopolitice, cooperarea strânsă între state cu vederi similare este esenţială. Una dintre principalele modalităţi de sprijinire a unei strânse cooperări este alinierea la standardele şi bunele practici ale Organizaţiei. Este exact ceea ce procesul de aderare urmăreşte să realizeze pentru şi împreună cu România. Drumul României către aderarea la OCDE va fi benefic şi pentru Organizaţie, în sens mai larg, prin perspectiva unică şi expertiza pe care le aduce acest proces în activitatea noastră şi şi aşteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple. În încheiere, doresc să afirm că suntem la începutul unui proces ambiţios care va oferi beneficii concrete pentru mediul de afaceri şi pentru toţi cetăţenii români. Este un proces care angajează întreaga societate şi, prin urmare, va beneficia foarte mult de implicarea directă şi sprijinul dvs. Business at OECD (BIAC) este un canal important de transmitere a feedback-ul dumneavoastră, dl. secretarul general adjunct al OCDE va aborda acest subiect în timpul discuţiei”, a mai spus secretarul general al OCDE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.