Aproape o treime dintre noii senatori şi deputaţi nu au venit, luni, la Parlament pentru a se înregistra şi a-şi lua mapa de parlamentari, printre ei fiind şi lideri politici importanţi, precum Călin Popescu Tăriceanu şi Raluca Turcan. Pentru parlamentarii aflaţi la primul mandat, experienţa a fost una dificilă, mai ales din cauza clădirii imense a Parlamentului, în care s-au pierdut şi au avut nevoie de ajutorul colegilor lor cu experienţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrele de la Camera Deputaţilor şi de la Senat s-au deschis luni, la ora 10.00, cu o armată de funcţionari pregătiţi să îi preia pe noii parlamentari şi să le explice ce au de făcut de acum încolo. Un fel de primă zi de şcoală pentru mai bine de jumătate dintre cei 465 de senatori şi deputaţi aleşi pe 11 decembrie. Iar aproape o treime dintre ei nu au venit, lăsând pe marţi preluarea mapei de parlamentar.

La Senat, au venit circa 90 dintre cei 136 de membri, iar la Camera Deputaţilor aproximativ 230 din 329.

Formalităţile erau de durată, însă nu complicate: îşi prezentau buletinul, erau însoţiţi la cabinele în care se făceau poze pentru legitimaţii, completau declaraţii pe propria răspundere privind colaborarea cu fosta Securitate, completau declaraţiile de avere şi de interese, erau informaţi cu privire la deconturi, logistică, transport, telefonie mobilă şi alte avantaje şi obligaţii ale înaltei funcţii pe care urmau să o ocupe pentru ultimii patru ani, iar apoi puteau pleca cu insigna de senator sau deputat. Mai primeau la plecare şi o mapă în care se găsea Constituţia şi Regulamentele Parlamentului. "Mă aşteptam la un cozonac măcar", a glumit unul din parlamentarii cu vechime la ieşirea din sală.

Cozonacul a lipsit, dar la fel şi mulţi dintre liderii politici cunoscuţi: Raluca Turcan, Călin Popescu Tăriceanu, Alina Gorghiu, Leon Dănăilă sunt doar câţiva dintre absenţi. Cu totul au fost aproape un sfert din actualul Parlament.

Dintre cei care şi-au preluat mandatul în această primă zi, "bobocii" au fost cei mai matinali. Mulţi au venit încă de la ora 10.00 şi s-au pus la coadă pentru poze. În schimb, veteranii au fost speriaţi de numărul mare de sosiţi şi au făcut stânga-împrejur, aşteptând o oră cu trafic mai puţin intens. 

În cazul deputaţilor, punctul cel mai de interes a fost la fotografiile pentru legitimaţii. Deputaţii, în special cei noi, au vrut să arate cât mai bine la poză şi au scos telefonul pentru a se verifica în oglinda virtuală, până când erau îndrumaţi către o baie micuţă în care aveau o oglindă adevărată. În acea sală s-au scurs multe minute pentru mulţi noi deputaţi.

Zona de poze a fost şi scena unui episod care i-a amuzat pe funcţionarii Camerei Deputaţilor, în momentul în care un deputat USR s-a aşezat pe scaun, în faţa aparatului foto, dar şi-a văzut şeful de partid, pe Nicuşor Dan. El stătea la rândul său la coadă pentru poză, însă deputatul USR deja aşezat a sărit în picioare şi i-a cedat locul. "Ordinea de partid se păstrează şi la poză", s-a comentat amuzat în jur.

Toată această procesiune era între timp filmată de un alt nou deputat cu telefonul mobil şi transmisă live, pe Facebook.

La Senat, în schimb, noii senatori au fost mai radicali cu accesul presei faţă de colegii lor din Camera inferioară. Când jurnaliştii au încercat să surprindă şi momentul fotografiilor pentru legitimaţii, li s-a trântit uşa în nas de fiecare dată.

Problema cea mai mare a parlamentarilor noi a fost orientarea. Mulţi s-au pierdut înspre şi dinspre sala de înregistrare a mandatelor. "Pe cei noi îi identifici uşor. Au privirea pierdută", a glumit un funcţionar. Veteranii încercau să îşi ajute colegii mai tineri. "Uite, tu eşti aici", spunea unul din cei cu state vechi, apăsând cu indexul drept în palma stângă. "Şi vrei să ajungi aici", continua el, trasând linii imaginare pe mână. "Vrei să-ţi desenez?".

Alţii nimereau din greşeală în sala de la Camera Deputaţilor, în timp ce căutau Senatul şi îi puneau în încurcătură pe funcţionarii care nu reuşeau să le găsească numele în sistem. 

Din cauza emoţiilor, un deputat şi-a uitat în sală buletinul, iar altul s-a trezit la înscriere că nu îl are la el, pentru că l-a lăsat la poartă când a intrat în Parlament. În ajutorul său a sărit alt veteran, care a început să dea telefoane pentru a recupera actul de identitate. "Nu ştiau la intrare că el e deputat şi i-au cerut buletinul. Şi el l-a dat", au explicat apoi funcţionarii.

Între timp, unii dintre parlamentarii mai vechi rememorau prima zi de Legislatură de acum 4 ani, când sala Mihai Viteazu din Camera Deputaţilor, unde se făceau înregistrările, vuia cu declaraţiile şi râsetele lui Gigi Becali, parlamentar PNL atunci. "E parcă prea linişte", spunea el, cu o nostalgie ironică.

Realitatea era însă că de puţine ori s-au agitat spiritele în această primă zi de mandat. Doar venirea deputatului PSD de 27 ani Corina Bogaciu a agitat puţin apele, ea fiind urmărită pas cu pas de către jurnalişti. La plecare nu a dorit să vorbească cu presa şi, în fuga ei, s-a rătăcit, până când a fost ajutată de un asistent să găsească liftul. Ea a devenit în cunoscută din cauza fotografiilor de pe contul său de Facebook şi pentru că a reuşit să obţină susţinerea PSD pentru un mandat de deputat, deşi are doar studii medii.

Dacă la Camera Deputaţilor vedeta zilei a fost junioara de la Ilfov, la Senat toată atenţia a fost atrasă de veteranul scenei politice româneşti, Traian Băsescu. Fost deputat, fost secretar de stat, fost ministru, fost primar general al Capitalei şi fost preşedinte al României, Băsescu a bifat, la vârsta de 65 de ani, o nouă premieră în carieră: funcţia de senator.

Nici n-a ajuns bine în Parlament, că a şi început să depene amintiri. ”N-aş putea spune că viaţa parlamentară era la fel de monotonă ca cea din ziua de azi. Îmi aduc aminte în cele două legislaturi, cât am fost în Camera Deputaţilor, se dezbăteau legile pe articole în plen şi erau dispute, dezbateri pe fiecare articol. Acum, înţeleg că e o zi în care nici nu ştiu ce votează, dar votează”, a criticat Băsescu modul de lucru al Senatului în care tocmai a intrat.

Încă de dimineaţă, jurnaliştilor li s-a atras atenţia să nu fie ”duri” din prima zi cu senatorii, mai ales cu cei aflaţi la primul mandat, care sunt ”mai timizi”. La Traian Băsescu nu prea s-a ţinut cont de această ”recomandare”, dar nici proaspătul senator PMP nu a fost foarte timid. ”Cum e prima zi la Senat?”, a fost întrebat fostul preşedinte. ”Cu răceală, încă nu mi-a trecut răceala”, a răspuns el tuşind. ”Să înţelegem că tot aşa vă veţi comporta şi cu preşedintele Senatului? Cu răceală?”, a continuat o jurnalistă. ”Maliţioasă din prima mea zi de Senat”, i-a reproşat Traian Băsescu.

Cei mai conştiincioşi senatori au fost cei ai USR, care, după ce au parcurs încă de dimineaţă toate procedurile de preluare a mandatului, au făcut şi un tur a sălii de plen a Senatului. ”Am venit cu gânduri foarte deschise, să asigur transparenţă, să ajut un pic cultura şi presa din România şi, în special, presa independentă”, şi-a anunţat senatorul Mihai Goţiu planurile de viitor. ”Ajung aici tocmai pentru a schimba într-un fel imaginea Parlamentului, felul în care parlamentarii comunică cu cetăţenii”, a spus un alt senator USR, Florina Presada, fost activist civic. Ea a anunţat că vrea să transparentizeze modul de lucru al Senatului, să elimine imunitatea celor care au probleme penale şi să modifice legea electorală astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi, să fie mai puţine semnături pentru depunerea candidaturilor şi să fie scăzut pragul electoral.

Una dintre prezenţele insolite în Senat va fi în următorii patru ani Emanoil Savin, primarul din Buşteni. El susţine că a dat administraţia locală pe Parlament ca să poată susţine ”propunerile care ar fi legate de autostrada Comarnic – Braşov” şi că a considerat că poate face ”mai multe lucruri” în calitate de senator decât din funcţia de primar.

La Senat a venit şi unul dintre parlamentarii care nu au mai prins un nou mandat, liberalul Nicolae Vlad Popa. El a venit să le arate celor doi nepoţei locul unde a lucrat vreme de aproape 12 ani şi de unde ei îl urmăreau la televizior alături de bunica lor. Cu amărăciune în glas, Vlad Popa, alintat ”bunicu’ Nicu” de nepoţi, le-a recomandat acestora să nu facă politică explicându-le că, ”deocamdată, imaginea parlamentarului este execrabilă”.

Până la finalul programului de lucru puţin peste 90 din cei 136 de noi senatori au venit să se înregistreze în vederea preluării mandatului. Printre cei mai notabili absenţi au fost actualul şi, cel mai probabil, şi viitorul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fostul preşedinte al PNL, Alina Gorghiu şi seniorul viitoarei legislaturi, neurochirurgul Leon Dănăilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.