Fostul premier Victor Ponta l-a felicitat, joi, pe Facebook, pe premierul Dacian Cioloş pentru finalizarea negocierilor privind cumpărarea "Cuminţeniei pământului", însă critică retrocedarea lucrării, din cauza căreia statul plăteşte 11 milioane de euro pentru ceva ce îi aparţine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mă bucur că negocierea începută încă din 2013 s-a finalizat şi această operă unică a lui Brâncuşi rămâne în patrimoniul Statului Român - felicitări lui Dacian Cioloş pentru decizie!", scrie Ponta.

Fostul premier aminteşte însă despre decizia de retrocedare a operei, comentând că nu vrea să califice acel proces "ca să nu aibă iar pretext faimosul şi fiorosul CSM să îl sancţioneze".

"Şi aşa 11 milioane de Euro din banii românilor pleacă în buzunare private ca să plătim ceea ce era al nostru! Bună treabă, nu?", scrie Ponta, pe Facebook.

În 2014, pe vremea când era premier, dreptul de preempţiune al statului asupra operei lui Constantin Brâncuşi a expirat, după un proces între Muzeul de Artă şi familia colecţionarului Gheorghe Romaşcu. La acea vreme, Ponta i-a cerut ministrului Justiţiei să facă o sesizare la CSM, criticând decizia judecătorului care a hotărât asupra acestui caz. 

"Singura operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, Cuminţenia Pământului, a fost retrocedată deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 milioane euro. Deci, fiecare român din această ţară va da un euro, de la nou-născut la pensionar, pentru că, din punctul meu de vedere, nişte judecători sau un judecător a dat o hotărâre greşită, ori eu i-am cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM şi CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească", spunea Ponta în 2014.

CSM a decis atunci că procesul de retrocedare a fost legal.

Sculptura "Cuminţenia pământului", celebra operă a lui Constantin Brâncuşi, va rămâne în proprietatea statului român, a anunţat, miercuri seară, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook, precizând că statul român va plăti proprietarilor lucrării 11 milioane de euro.

”Proprietarii «Cuminţeniei Pământului», lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională”, a scris, miercuri seară, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Statul a făcut, până în prezent, mai multe oferte proprietarilor sculpturii (Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, n.r.), însă, până la anunţul de miercuri seară al ministrului Culturii,  sumele înaintate nu au fost acceptate. 

Realizată în 1907, în calcar crinoidal, "Cuminţenia Pământului" este, alături de opere ca "Sărutul" şi "Rugăciunea", una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.