Premierul Dacian Cioloş admite că România este săracă, dar spune că fără ”Cuminţenia pământului” ar fi şi mai săracă, avertizând că, dacă statul nu-şi exercită acum dreptul de preempţiune, riscă să piardă sculptura din proprietate pentru totdeauna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt şanse foarte mari ca Statul român să reintre în posesia «Cuminţeniei Pamântului» a lui Constantin Brâncuşi", a scris Cioloş pe pagina sa de Facebbok.

El menţionează că echipa de negociere condusă de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a pus de acord cu proprietarii operei de artă pentru un preţ de 11 milioane de euro, pentru care statul îşi poate exercita dreptul de preempţiune.

”Guvernul va pune o parte din sumă iar pentru restul intenţionăm sa organizăm o subscripţie publică. Ministerul Culturii va veni în curând cu detalii în acest sens”, a mai precizat premierul.

El a răspuns şi unor comentarii, o persoană scriindu-i că poporul român este prea sărac pentru o asemenea achiziţie.

”Vă înţeleg punctul de vedere: suntem săraci, dar cu această operă de artă a lui Brâncusi (care s-a inspirat din străfundul Sufletului Neamului Românesc) e «acum sau niciodată». Dacă statul nu-şi exercită acum dreptul de preempţiune, riscă să piardă sculptura din proprietate pentru totdeauna, şi atunci am fi şi mai... săraci. Cred că avem datoria să încercăm tot ce ne stă în putinţă să ne păstrăm valorile. Cele vii, dar şi cele patrimoniale”, a răspuns Dacian Cioloş.

Premierul a dat asigurări că negocierea a fost făcută de profesionişti, oameni care cunosc foarte bine piaţa de artă a lucrărilor lui Constantin Brâncuşi, experţi recunoscuţi la nivel internaţional.

Sculptura "Cuminţenia pământului", celebra operă a lui Constantin Brâncuşi, va rămâne în proprietatea statului român, a anunţat, miercuri seară, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook, precizând că statul român va plăti proprietarilor lucrării 11 milioane de euro.

”Proprietarii «Cuminţeniei Pământului», lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională”, a scris, miercuri seară, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Statul a făcut, până în prezent, mai multe oferte proprietarilor sculpturii (Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, n.r.), însă, până la anunţul de miercuri seară al ministrului Culturii,  sumele înaintate nu au fost acceptate. 

Realizată în 1907, în calcar crinoidal, "Cuminţenia Pământului" este, alături de opere ca "Sărutul" şi "Rugăciunea", una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.