Liberalii ieşeni susţin că primăria din municipiu este repetentă la absorbţia fondurilor europene, multe proiecte fiind respinse. Potrivit acestora, municipiul Iaşi a reusit să atragă în acest an de şapte ori mai puţini bani europeni decât municipalitatea din Oradea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul filialei municipale a PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că 2018 a fost un an ratat de Primăria Iaşi în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene.

”Suntem repetenţi la absorbţia fondurilor europene. În acest an, Oradea are proiecte depuse şi contractate în valoare de 557,6 milioane de lei, în timp ce Iaşiul a reuşit să atragă doar 80,9 milioane de lei, adică de şapte ori mai puţin. Dacă facem un calcul al sumelor atrase pe cap de locuitor, Iaşiul are 254 de lei, Clujul 1.543 lei, în timp ce Oradea 2.767 de lei. Asta arată performanţa edilului ieşean Mihai Chirica, preocupat doar de bâlciuri şi fumigene politice”, a spus liberalul Marius Bodea.

Şeful PNL Iaşi a adăugat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, trei proiecte depuse de primărie, care vizează reabilitarea liniilor de tramvai, achiziţia de tramvaie noi, dar şi realizarea unui sistem alternativ de mobilitate, vor fi respinse, valoarea totală a acestora fiind de 55 milioane de euro.

”Dacă adăugăm şi pierderea finanţării de 12 milioane de euro pentru achiziţia de autobuze electrice, suma totală ajunge la 67 de milioane de euro. Să ne explice primarul Mihai Chirica de ce am ajuns incompetenţii planetei la atragerea de fonduri europene. Motivele respingerii le va explica primarul, dar nu poţi face staţie de bicicletă fără să ai şi pistă de bicicletă lângă. Aşa ceva nu există în Europa”, a mai spus Marius Bodea.

Consilierii ieşeni ai PNL afirmă că nu vor vota bugetul local pe 2019, după ce au fost păcăliţi anul anterior.

”Ne-a tras ţeapă Chirica, o spun pe şleau. S-au negociat zece proiecte la bugetul din 2018. Chirica a spus da, sigur le facem, apoi nu s-a întâmplat nimic. Va fi zero compromis în 2019, să-şi caute susţinere la PSD şi ALDE”, a afirmat liderul PNL Iaşi.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, a calificat afirmaţiile liberalilor drept ”minciuni”.
”Cei de la PNL se referă doar la proiectele europene pe una dintre axele POR. Avem un proiect important pe temoficare, de 70 milioane de euro, este cel mai mare din ţară de acest gen. Avem fonduri europene atrase pe Axa Culturală, cum ar fi refacerea Palatului Braunstein sau a Băii Turceşti. Proiectele despre care liberalii spun că n-ar fi aprobate au trecut de faza de eligibilitate, o etapă importantă. De aici se pleacă, nu avem informaţii că proiectele respective vor fi respinse”, a afirmat Sebastian Buraga.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.