Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a ieşit luni cu o reacţie dură în urma declaraţiilor premierului Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tuşnad. El afirmă că România nu este trambulina mesajelor antieuropene şi proruse ale premierului Viktor Orban, iar cceste momente, oarecum penibile şi provocatoare, trebuie să dispară. Stănescu mai spune că un alt aspect devine îngrijorător pe care nu-l pot tolera este ”transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Întinde-te doar cât îţi permite pătura”, spune un proverb de origine maghiară. În mod normal, acesta ar trebui să fie cunoscut şi de către liderii maghiari, care vin an de an în România, pentru a participa la diferite evenimente organizate la Băile Tuşnad. Doar că, în ultima perioadă, şi mai ales în aceste zile, înţelepciunea proverbială maghiară a cam lipsit din tipul de comportament politic pe care ar trebui să-l aibă aceştia când sunt oaspeţi pe teritoriul unui alt stat. Voi fi foarte clar şi tranşant în privinţa comunicării politice naţionaliste din zilele acestea ale liderilor unguri: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene şi proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceştia doresc să critice acţiunile comune ale UE şi NATO şi să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate”, spune secretarul general al PSD/ 

Paul Stănescu arată că ”nu avem nevoie ca acestea să se amestece toxic, în spaţiul public românesc, cu angajamentele şi poziţiile noastre clare în favoarea consolidării şi susţinerii proiectului european”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”Să spui că UE a pierdut războiul este absolut inutil, superficial şi necredibil, mai ales când vorbeşti de pe poziţia complicată de stat izolat politic în UE. Înţelepciunea proverbială maghiară poate fi utilă, dar cea politică lasă de dorit”, precizează liderul PSD.

El continuă: ”În plus, vreau să atrag atenţia că un alt aspect devine îngrijorător şi nu-l putem tolera: transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice. În loc ca sportul să promoveze competiţia, unitatea şi o bună înţelegere între maghiari şi români, a ajuns să derapeze către anumite scopuri politice. Se vede rău, ca şi cum trebuie mulţumiţi diverşi oficiali unguri cu orice preţ, atunci când vin în România. Cred că se impune la nivelul Coaliţiei o clarificare urgentă a acestui mod de a gestiona activitatea sportivă. Este inacceptabil ca el să fie denaturat de la adevărata sa misiune, chiar sub ochii noştri şi a autorităţilor române”, mai afirmă Stănescu. 

Potrivit lui Paul Stănescu, ”aceste momente, oarecum penibile şi provocatoare, trebuie să dispară. Relaţiile oficiale diplomatice care se construiesc între România şi Ungaria nu trebuie alterate sub nicio formă de tot felul de provocări politice”.

”Reamintesc oricui mai are îndoieli că autonomia pe criterii etnice este inacceptabilă, contrară Constituţiei, iar unitatea şi indivizibilitatea ţării sunt sfinte”, mai afirmă el. 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus sâmbătă la Tuşnad că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.