Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că autorităţile maghiare au introdus din nou reguli de tranzitare şi nu permit accesul cetăţenilor români care doresc să tranziteze Ungaria în cazul în care aceştia nu au un contract de muncă în original. El a cerut ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să ia legătura cu omologul său maghiar şi, în cazul în care nu renunţă la astfel de măsuri, să fie sesizată Comisia Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ludovic Orban a declarat la începutul şedinţei de guvern că această măsură afectează libertatea de circulaţie.

“Domnule ministru Vela, din nou Ungaria a luat măsuri care sunt contrare tratatului Uniunii Europene privind libertatea de circulaţie. Am primit de la oameni pe care îi cunosc personal că nu li se permite tranzitul, că autorităţile maghiare au instituit iară nişte reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc nu în Ungaria, înţeleg dacă vor pentru Ungaria, cine se duce în Ungaria să instituie măsurile specifice de protecţie sanitară cum şi noi am instituit. Din nou este afectată libertatea de circulaţie. Chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetăţenii românii”, a spus Orban.

El i-a cerut ministrului Marcel Vela să discute cu omologul său maghiar pentru rezolvarea acestei situaţii.

“Solicitarea mea către dumneavoastră este să interveniţi de urgenţă pe lângă omologul dumneavoastră maghiar, să formulaţi o solicitare fermă privitor la asigurarea libertăţii de circulaţie. Sunt familii care au plecat împreună, un tată care a vrut să-şi ducă fata să dea examenele şi care nu a fost lăsat părintele să se ducă cu fata pentru că i s-a cerut contract de muncă în original şi nu i s-a permis tranzitarea Ungariei în absenţa unui contract de muncă în original”, a mai transmis premierul.

Marcel Vela i-a spus lui Ludovic Orban că miercuri după amiază va avea o videoconferinţă cu comisarul european pe Afaceri Interne şi îi va transmite şi această problemă.

“Mâine la ora 15 o să am o videoconferinţă cu doamna comisar Ylva Johansson pe tema migraţiei şi o să ridic şi problema întâlnită la frontiera cu Ungaria. Într-adevăr comportamentul partenerilor maghiari lasă de dorit pentru că noi am avut toată deschiderea inclusiv pe zona tranfrontalieră”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.

Orban spune că din nou se pun piedici cetăţenilor români de către autorităţile maghiare şi cere chiar sesizarea Comisiei Europene.

“Trebuie sesizat la nivelul Comisiei Europene pentru că nu putem accepta o mare parte dintre cetăţenii români care se deplasează spre ţări din Europa spre Austria, spre Germania, spre Franţa trec prin Ungaria. E a nu ştiu câta oară când li se pun astfel de piedici izvorâte din acte administrative care parcă sunt cu dedicaţie, asta chiar e deranjant vă spun sincer.Comunicaţi şi cu omologul maghiar şi în cazul în care nu renunţă la astfel de măsuri discriminatorii şi contrare legislaţiei la nivel european trebuie sesizată Comisia Europeană şi acţionat la nivel european pentru a se impune respectarea acestor reglementări”, a mai delarat premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.