Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloş afirmă, după ce europarlamentarul Dragoş Pâslaru a susţinut că CE a respins planul României pentru a accesa 1,4 miliarde de euro prin REPowerEU, că planul nu putea fi respins pentru că nu a fost depus încă, autorităţile de la Bucureşti aflându-se în faza de consultare informală, în care Comisia Europeană cere informaţii suplimentare despre investiţiile care vor fi incluse în noul capitol. ”Abia când vom ajunge la un consens vom depune documentele”, a explicat ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Comisia Europeană respinge încercarea Guvernului României de a direcţiona 1 MLD EUR către clientela politica a PSD-PNL. Într-o totală lipsă de transparenţă şi pe repede înainte, Guvernul a cerut finanţare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiţii ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigaţii din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiţii ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv. Ca răspuns, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU şi a a aprobat doar investiţiile legate de eficienţă energetică şi care ajută gospodăriile şi antreprenorii să îşi reducă facturile - adică exact ce am transmis împreună cu partidul Partidul REPER ca soluţii”, a scris joi pe Facebook Dragoş Pâslaru, co-preşedinte REPER.
În replică, ministrul Boloş a afirmat: „Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă? 
”E adevărat că viaţa politică, mai ales în pragul campaniilor electorale, te poate împinge uneori la cât mai multă angajare „sinceră”, trebuie totuşi să ai în vedere a periclita interesele strategice ale României nu este nicidecum o virtute. Situaţia cu planul REPowerUE al României stă în felul următor: Planul nu a fost respins. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informaţii suplimentare despre investiţiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar abia când vom ajunge la un consens vom depune documentele”, spune el.
Conform ministrului investiţiilor europene, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primeşte România, autorităţile urmăresc să asigure capacitatea de rezilienţă a sistemului energetic, prin creşterea ponderii producţiei de energie electrică din surse regenerabile - solar si hidroenergetic..
Regulamentul (UE) 2023/435 privind capitolele REPowerEU spune clar: statele membre pot transmite Comisiei Europene noile capitole la Planurile de redresare şi rezilienţă începând cu data de 1 martie 2023. Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârşitul lunii aprilie 2023, şi nu mai târziu înainte de 31 august 2023 care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut, explciă Boloş.
El precizează că, în perioada 17 – 26 martie 2023, a fost lansat procesul de consultare publică pentru transmiterea de propuneri de reforme şi investiţii pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesaţi.
”Acum, suntem într-un dialog constructiv cu reprezentanţii Comisiei Europene, cărora le mulţumesc pe această cale. Luni plec împreună cu echipa la Bruxelles şi, în baza mandatului primit de Guvern, o sa discutăm cu experţii de acolo. Aceasta este realitatea. REPowerEU este un instrument nou, aprobat abia în aprilie 2023, şi România, la fel ca toate statele membre, lucrează la o formă care să îi reprezinte cât mai fidel interesele strategice”, anunţă Marcel Boloş.
El face trimitere şi la o postare pe aceeaşi temă a europarlamentarului Siegfried Muresan, conform căreia doar două ţări au depus până acum planul.
”Iar dacă vom continua discutiile cu CE în aceeaşi notă, avem toate şansele să ne numărăm şi noi printre statele fruntaşe care fac acest lucru”, conchide Boloş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.