Ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat vineri că închiderea gropilor de gunoi este o preocupare principală a mea, pentru că în urma condamnării României la Curtea Europeană de Justiţiei, există riscul ca ţara noastră sufere sancţiuni, fie 60 de milioane de euro, alte estimări şi mai mari. Voi veni în Guvern cu un nou memo care să explice situaţia şi care sunt riscurile şi probabil că va trebui să redefinim strategia pe care am propus să o aplicăm în urmă cu câţiva ani şi care se pare că nu a fost eficientă, a mai spus ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mediului a declarat despre închiderea gropilor de gunoi că statul român a fost condamnat şi în legătură cu care are o nouă procedură în faţa Curţii Europene de Justiţie, pentru nepunerea în executare a dispoziţiilor hotărârii iniţiale, iar calendarul estimat este 31 decembrie 2023. ”În legătură cu această cauză este o preocupare principală a mea, unde există riscul ca România să sufere sancţiuni pecuniare. Au fost diferite estimări ale specialiştilor, fie 60 de milioane de euro, alte estimări şi mai mari, ele se vor reveni la nişte penalităţi zilnice care vor curge de la data punerii în întârziere iniţială şi până la data închiderii acelor depozite neconforme de deşeuri industriale cu precădere, unele periculoase, unele nepericuloase”, a precizat Mircea Fechet.

El a menţionat că toate depozitele de deşeuri municipale au fost închise, parte din depozitele industriale au fost închise sau sunt în procedură de închidere fie cu bani de la ministerul mediului de la AFM, fie de către titularii acestor depozite.

”Ieri am avut la minister o întâlnire legat de un astfel de depozit din Teleorman, există această îngrijorare la nivelul Ministerului Mediului că vom rata ţinta de 31 decembrie, având în vedere situaţia concretă în care se află acele depozite. Curtea Europeană de Justiţie oricum nu va aştepta termenul de 31 decembrie, este posibil să aibă o decizie dată mai repede de atât, asta nu ne opreşte să nu irosim nicio zi”, a precizat el.

”Voi veni în Guvern cu un nou memo care să explice situaţia şi care sunt riscurile şi probabil că va trebui să redefinim strategia pe care am propus să o aplicăm în urmă cu câţiva ani şi care se pare că nu a fost eficientă. Se discutăm despre preluarea unei societăţi comerciale în portofoliul ministerului Mediului care să participe efectiv la ecologizarea acestor depozite. Se pare că va costa mai puţin statul român exproprierea acestor depozite şi ecologizarea loc decât plata penalităţilor şi a amenzilor stabilite de Curtea Europeană de Justiţie urmate de închiderea în anumite situaţii în care unele companii sunt în faliment”, a mai spus Fechet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.