Ministrul Economiei, Ştefan Oprea, a anunţat vineri că industria de apărare are o nouă lege a cooperării tehnologice şi industriale, care va permite definirea mai clară a interesului esenţial al României şi a proiectelor importante care vor fi realizate în domeniul industriei de apărare cu capital de stat sau privat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Industria de apărare are o nouă lege a cooperării tehnologice şi industriale. O lege care va permite definirea mai clară a interesului esenţial al României şi a proiectelor importante care vor fi realizate în domeniul industriei de apărare cu capital de stat sau privat”, spune Ştefan Oprea pe Facebook.

Ministrul Economiei arată că ”legea din 2002 nu a avut efectele pe care şi le-au dorit, fiind puţine exemple de produse noi realizate cu transfer de tehnologie pe standard NATO”.

”De aceea, noua lege simplifică procedurile, clarifică responsabilităţile şi obligă la cooperare interinstituţională, achiziţia făcându-se simultan cu semnarea acordului de cooperare tehnologică şi industrială. Oficiul de Compensare pentru Tehnică Specială se va transforma în Agenţia Română de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare şi va primi atribuţii noi. Îmi doresc ca să putem realiza analize cost-beneficiu premergătoare deciziilor de transfer tehnologic, dar şi o monitorizare a progresului proiectelor cu acţiuni de corecţie în timp real”, arată Oprea.

Ministrul menţionează că noua lege aprobată joi în sedinţa de guvern sub forma Ordonanţei de Urgenţă, răspunde cerinţelor europene stabilind interesul esenţial în conformitate cu art. 346 din TFUE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.