Europarlamentarul Monica Macovei susţine că reformarea Uniunii Europene ar trebui făcută prin reducerea numărului instituţiilor europene şi schimbarea modului în care UE reacţionează la situaţii de criză, nu prin instituirea unei Europe ”cu două viteze”, fapt ce ar duce la destrămarea Uniunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monica Macovei consideră că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să rămână pe picior de egalitate, într-un proiect unic. ”Nu acceptăm nici o Europă cu două viteze, nici să fim un stat de «mâna a doua» şi nici ca românii să fie cetăţeni de «mâna a doua» în Uniunea Europeană. Dacă proiectăm o Uniune cu două viteze, viitorul Europei unite se încheie. Reformarea Uniunii trebuie să aibă un singur obiectiv: o Uniune unită, o singură viteză, un singur cerc al statelor membre egale în luarea deciziilor”, afirmă Macovei.

O Uniune cu două viteze ar duce la discriminarea cetăţenilor unor state în raport cu cetăţenii altora şi ar însemna destrămarea de facto a UE.

Europarlamentarul propune ca Uniunea Europeană să se reformeze prin reducerea birocraţiei, limitarea legiferării la nivel european la chestiuni importante şi schimbarea modului în care UE reacţionează în situaţii de criză.

”Reformarea UE este necesară şi se poate face prin reducerea instituţiilor Uniunii la cel puţin jumătate, prin a avea un singur sediu pentru Parlamentul European, şi nu două, ca acum (Bruxelles şi Strabourg), prin reducerea personalului, toate acestea însemnând cheltuieli mai mici. Eliminând instituţii şi agenţii europene care nu au niciun impact asupra politicilor Uniunii şi care au fost create pentru că ţara X a vrut să aibă o agenţie, de exemplu, pe teritoriul său, putem crea în acelasi timp, fără costuri suplimentare, o forţă de apărare comună şi o fiscalitate comună. Reformarea UE presupune şi capacitatea de a răspunde rapid la situaţii de criză. Degeaba există departamente întregi de experţi dacă Uniunea nu a fost capabilă să prevină şi să răspundă prompt la situaţiile de criză. Foarte important, reformarea UE înseamnă să facem legi numai pentru chestiunile importante pentru europeni, fără diverse rapoarte şi rezoluţii inutile”, se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de către Monica Macovei.

Ea afirmă că România trebuie să arate curaj la negocierile cu partenerii europeni. ”România este o ţară puternică şi nu trebuie să fie lăsata în umbră în interiorul Uniunii din cauza unor politicieni care nu ştiu să negocieze sau nu vor să negocieze pentru români (...) Vrem să avem drepturile oricărui cetăţean european şi să ne îndeplinim obligaţiile, inclusiv să avem toate condiţiile îndeplinite pentru a intra în zona EURO şi în Schengen şi să avem anti-corupţie, anti-fraudă şi anti-criminalitate eficiente”, a conchis Macovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.