Ministra Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu a avut o întâlnire, vineri, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti. Cu ocazia acestei întrevederi, ea a subliniat necesitatea acordării în continuare a sprijinului multidimensional pentru Ucraina şi a unei susţineri europene puternice pentru Republica Moldova, transmiţând şi angajamentul României pentru finalizarea procesului de aderare la spaţiul Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, la întâlnire, au fost abordate temele de actualitate de pe agenda europeană, în special în perspectiva discuţiilor de la Consiliul European din 21-22 martie 2024, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministra Afacerilor Externe a subliniat relevanţa continuării acordării sprijinului consistent, multidimensional din partea Uniunii Europene pentru Ucraina. A accentuat, totodată, importanţa menţinerii unei abordări  unitare şi coordonate la nivel european, ca răspuns la evoluţiile complexe de securitate din regiune.

Totodată, Luminiţa Odobescu a evidenţiat necesitatea acordării de sprijin european puternic Republicii Moldova, în vederea consolidării rezilienţei sale, în condiţiile în care acest stat este puternic afectat de consecinţele războiului din Ucraina şi de acţiunile de destabilizare ale Rusiei. În context, a accentuat importanţa consolidării securităţii la Marea Neagră, o componentă importantă a dimensiunii de securitate a statelor din regiune, conform sursei citate.

De asemenea, Odobescu a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de aderare la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, menţionând importanţa avansării în ritm susţinut a acestui proces, prin adoptarea cât mai rapidă la nivelul Consiliului a cadrelor de negociere cu cele două state şi prin organizarea primelor Conferinţe interguvernamentale politice cu acestea până la finalul mandatului Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE. În plus, a reiterat necesitatea susţinerii integrării europene a statelor din Balcanii de Vest.

Pe palierul securităţii şi apărării, oficialul român a reafirmat sprijinul pentru consolidarea interoperabilităţii şi complementarităţii cu NATO şi pentru întărirea bazei tehnologice şi industriale a sectorului european de apărare.

Cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu, a exprimat preocuparea faţă de evoluţiile dramatice din regiune, subliniind necesitatea coordonării cu partenerii internaţionali în vederea identificării de soluţii viabile pentru o pace durabilă în regiune, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor şi ameliorarea situaţiei civililor grav afectaţi de criza umanitară din Fâşia Gaza.

 Luminiţa Odobescu a subliniat angajamentul României de a continua demersurile în vederea finalizării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen, mulţumind partenerilor europeni pentru sprijinul acordat ţării noastre pe durata acestui proces.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.