Ministra Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu a participat, marţi, la reuniunea G7+ pe tema susţinerii infrastructurii energetice a Ucrainei, în formatul miniştrilor afacerilor externe, la invitaţia secretarului de stat al SUA Antony Blinken, transmite MAE. Astfel, ea a subliniat importanţa sprijinului internaţional constant pentru Kiev.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reuniunea s-a desfăşurat în format videoconferinţă, cu participarea ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, mai precizează comunicatul de presă al MAE român.

În intervenţia sa, oficialul ucrainean a informat statele participante asupra evoluţiilor recente din Ucraina, asupra situaţiei infrastructurii energetice afectată de atacurile ruse, precum şi cu privire la priorităţile în materie de asistenţă necesară din partea comunităţii internaţionale.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa sprijinului internaţional constant pentru Ucraina, apreciind, totodată, rolul SUA în mobilizarea statelor partenere în eforturile de susţinere a sectorului energetic al Ucrainei, mai indică sursa citată.

Ministra Luminiţa Odobescu a menţionat, de asemenea, asistenţa multidimensională oferită de România statului vecin, cu accent pe sprijinul de urgenţă acordat în domeniul energetic şi participarea la Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), în cadrul căreia ţara noastră lucrează să îmbunătăţească conexiunea Ucrainei şi a Republicii Moldova la infrastructura energetică europeană.

Ministrul român a evidenţiat necesitatea ca discuţiile despre rezilienţa energetică, inclusiv securitatea aprovizionării cu energie, să ţină cont de impactul actualei situaţii de securitate asupra Republicii Moldova, în cazul căreia este necesar sprijinul pentru diversificarea mix-ului energetic şi al rutelor de transport, respectiv, pentru eforturile de creştere a eficienţei şi a capacităţilor interne de producţie.

Formatul G7+ dedicat infrastructurii energetice a Ucrainei a fost lansat în noiembrie 2022, la Bucureşti. La cea de a 4-a ediţie în acest format organizată la 21 noiembrie 2023 au luat parte miniştrii afacerilor externe şi alţi înalţi reprezentanţi din statele G7+, respectiv SUA, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Bulgaria, Suedia şi Norvegia, alături de reprezentanţi ai unor structuri regionale şi internaţionale relevante precum Uniunea Europeană, Comunitatea Energetică Europeană, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.