Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, afirmă că, în opinia sa, după ce premierul se va prezenta în Parlament pentru validarea miniştrilor pentru cele şase portofolii lăsate libere prin ieşirea USR PLUS de la guvernare, este posibil să se ajungă la Curtea Constituţională. Premierul Florin Cîţu susţine că va merge în Parlament pentru a fi votaţi noii miniştri, el menţionând că, dacă propunerile de miniştri pentru portofoliile lăsate libere prin ieşirea USR PLUS de la guvernare nu vor fi votate în Parlament, va face alte propuneri. În interpretarea premierului, ”Constituţia spune foarte clar că mergi pentru votul miniştrilor, nu pentru întregul cabinet”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Nu există nicio variantă. Conform prevederilor constituţionale, la expirarea termenului de 45 de zile, termenul constituţional maxim prevăzut pentru asigurarea conducerii unui minister printr-un interimar, premierul are obligaţia să vină în Parlament în cazul în care se face o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice. Dacă cei şase miniştri care şi-au dat demisia de la USR PLUS nu sunt înlocuiţi de miniştri USR, ci vor fi candidaţi din alte formaţiuni politice, aceşti candidaţi vor trebui să treacă prin Parlament, iar premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului. Ce este adevărat este faptul că nu există, deocamdată un precedent prin care un premier care a propus o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice să nu fi obţinut numărul necesar de voturi, adică majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Sunt diverse puncte de vedere exprimate de constituţionalişti. Eu aş prefera să nu-mi exprim un punct de vedere legat de acest subiect, deşi am un punct de vedere legat de acest subiect. Cel mai probabil, se va ajunge la Curtea Constituţională, dacă mă întrebaţi pe mine. Aşa presimt, că se va ajunge la Curtea Constituţională”, a declarat Ludovic Orban la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, care a avut loc sâmbătă.
Liderul PNL a precizat că în această situaţie ministere respective ar rămâne fără oameni care să poată semna în locul miniştrilor. Orban a apreciat că dacă nu s-ar ajunge la un vot pentru numirea noilor propuneri de miniştri, „continuă criza politică şi guvernamentală”. 
„Într-o astfel de situaţie contează mai puţin cine e vinovat,  problema este ca cine are de făcut demersuri pentru soluţionarea crizei să facă aceste demersuri. Şi premierul,  şi preşedintele, şi USR PLUS poate... Practic, soluţionarea crizei este obiectivul meu principal”, a arătat Orban.
Acesta a reafirmat decizia sa de susţinere a refacerii coaliţiei cu USR PLUS
„Ne putem aşeza la masa negocierilor atunci când sunt îndeplinite condiţiile care sunt solicitate de partener. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte simple şi mi-am şi exprimat public punctul de vedere. Dar punctul meu de vedere e punctul meu de vedere. Criza politică trebuie să înceteze cât mai repede. E o criză politică care creează grave prejudicii atât în planul imaginii externe a României cât şi în planul capacităţii efective a Guvernului de a răspunde potrivit la toate provocările cu care se confruntă societatea românească astăzi”, a mai afirmat Ludovic Orban.
Potrivit articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea numi noi membri numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.