Liderul PNL Iaşi, Marius Bodea, îi cere demisia primarului Mihai Chirica, după ce presa locală a relatat, miercuri, că edilul ieşean ar fi primit de la patronii unei firme de construcţii o vilă, dar şi un teren, la preţuri mai mici decât cele existente pe piaţă, în schimbul unor favoruri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Bodea susţine, miercuri, într-un comunicat de presă, că există "o încrengătură de relaţii oneroase" între firma de construcţii Conest Iaşi şi primarul Mihai Chirica, după ce edilul ar fi primit de la această firmă un teren şi o casă "cadou".

"Dezvăluirile jurnalistice de astăzi (miercuri - n.r.), care au scos la iveală dovezile despre o încrengătură tipică unui stat mafiot, nu pot rămâne fără un răspuns public clar din partea primarului Chirica, cum nu pot rămâne fără o anchetă judiciară. Această încrengătură de relaţii oneroase între principalul beneficiar al contractelor de la Primăria Iaşi - Conest S.A. - şi primarul oraşului este revoltătoare, de nepermis în orice ţară membră a Uniunii Europene. Primarul Chirica a primit de la această firmă de construcţii un teren şi o casă «cadou», în schimbul unor favoruri (spaţii comerciale în zone centrale, caiete de sarcini cu dedicaţie etc.) pe care, în calitate de director tehnic, viceprimar şi primar le-a acordat acesteia, timp de peste 15 ani", susţine liderul filialei municipale a PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea.

El consideră că "după 15 ani de mafie politico-economică la Iaşi, oraşul are în frunte un personaj unicat".

"Niciun alt funcţionar al statului, indiferent că este şef în administraţie sau simplu funcţionar, nu a primit pe preţuri de nimic terenuri şi case, ce să mai vorbim despre ieşenii simpli", adaugă deputatul Marius Bodea.

Liderul PNL Iaşi îi cere lui Mihai Chirica să demisioneze din funcţie, în urma dezvăluirilor din presă la adresa sa.

"Îi cer demisia primarului Chirica în urma dezvăluirilor care demonstrează reţeaua de clientelism şi favoritism care s-a înstăpânit în Primăria Iaşi şi care drenează resursele publice spre buzunarele celor apropiaţi de primarul Mihai Chirica. Indiferent cât de mult pozează în disident al PSD, tot ce aflăm în fiecare zi despre Mihai Chirica ne convinge că adevărata structura genetică a acestui om este tipică celor ce conduc azi partidul corupţilor, şi că efectiv nu este cu nimic mai prejos decât mentorul său politic ce l-a plantat în funcţia de primar al Iaşului, domnul Liviu Dragnea", se mai arată în comunicatul lui Bodea.

Săptămânalul local ReporterIS a scris, miercuri, că primarul Mihai Chirica a primit de la patronii firmei de construcţii Conest o vilă şi un teren pe strada Tudor Neculai din Iaşi, la preţuri de patru ori mai mici decât cele existente pe piaţă.

Potrivit ReporterIS, vila construită de Conest a fost cumpărată în anul 2011 de primarul Iaşiului cu suma de 39.000 de euro, Mihai Chirica declarând în faţa notarului că banii achitaţi pentru vilă i-a primit sub formă de donaţie de la unchiul său. Potrivit jurnaliştilor ieşeni, unchiul primarului nu dispunea de resurse financiare, iar donaţia respectivă nu apare în declaraţia de avere a edilului ieşean.

Terenul de sub vilă a fost achiziţionat de primarul Iaşiului de la un acţionar al firmei Conest, la un preţ de 4,5 euro/mp, în condiţiile în care la vremea respectivă, terenurile din zonă se tranzaţionau şi cu 20 euro/mp.

Tot în anul 2011, potrivit jurnaliştilor de la ReporterIS, patronii Conest închiria de la o societate din subordinea Primăriei un spaţiu comercial de 531 de metri pătraţi situat în centrul municipiului Iaşi, pe bulevardul Independenţei. Spaţiul respectiv urma să fie subînchiriat Judecătoriei Iaşi, însă tranzacţia nu s-a mai făcut. În anul 2011, Mihai Chirica ocupa postul de director tehnic al Primăriei Iaşi.

Primarul Mihai Chirica nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzaţiilor formulate la adresa sa. În cursul zilei de miercuri, Primăria Iaşi a transmis mai multe comunicate de presă, toate pe teme care ţin de activitatea curentă a municipalităţii.

Marţi, deputatul Marius Bodea i-a cerut primarului Mihai Chirica să clarifice relaţia sa cu firma de construcţii unde a lucrat până s-a angajat în Primărie şi să pună la dispoziţie toate contractele firmei respective cu municipalitatea.

Deputatul Marius Bodea preciza, într-un comunicat de presă, că firma de construcţii Conest SA din Iaşi a câştigat aproximativ 100 de milioane de euro din contractele cu Primăria Iaşi, după ce Mihai Chirica a venit în instituţie prin transfer de la compania Conest.

La sfârşitul lunii mai, consilierii liberali au făcut o interpelare către Primăria Iaşi în legătură cu contractele firmei Conest SA cu municipalitatea ieşeană, însă primarul Mihai Chirica nu a oferit vreun răspuns concret.

Vicepreşedintele PSD Iaşi Ovidiu Mugurel Laicu afirma, duminică, într-o postare pe Facebook, că unii consilieri social-democraţi protejează interesele imobiliare ale primarului Mihai Chirica. Laicu le-a cerut reprezentanţilor PSD să analizeze fiecare vot dat în consiliu, întrucât "mai presus e libertatea".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.