Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o primă reacţie după publicarea motivării CCR privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate că o aprofundare ulterioară "va duce mai aproape de adevăr". El a mai afirmat că PSD "încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere" şi că este evident că decizia CCR "vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui". Întrebat de mai multe ori dacă va semna decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, şeful statului a afirmat că va reacţiona într-un timp rezonabil, precizând că nu se poate aştepta până în decembrie, de exemplu, dar că nu crede că cineva serios se aşteaptă de la el să aplice o decizie într-o zi sau două. El a mai spus că "nu va exista nicio suspendare" a sa, pentru că nu există niciun temei pentru un astfel de demers. De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că, după publicarea motivării deciziei CCR, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi, pentru că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esenţiale pentru arhitectura statului: Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM? Preşedintele a aprecizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am citit motivarea deciziei Curţii. Ca să nu apară aşa o confuzie în spaţiul public, eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până o înţeleg foarte bine, deci mai avem un pic de citit. Însă, citind, au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. În această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară poate ne duce mai aproape de adevăr, vom vedea", a declarat Iohannis, după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.

El a spus că lupta anticorupţie trebuie dusă cu toată fermitatea şi România trebuie să aibă încredere că este o luptă dreaptă.

"Daţi-mi voie să o iau de la început. Evident că toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupţie şi atunci se pune întrebarea legitimă: dacă atâţia politicieni sunt nemulţumiti de lupta anticorupţie, mai e nevoie de ea? Aici răspunsul meu este ferm şi clar: România are nevoie de lupta anitcorupţie. Ea trebuie dusă cu toată fermitatea şi românii trebuie să aibă încredere că este o luptă dreaptă", a declarat preşedintele.

Iohannis a mai spus că se poate constata uşor că PSD încearcă de o bună bucată de vreme să amputeze puterile preşedintelui.

"Putem să constatăm destul de uşor că PSD încearcă de o bună vreme încoace să amputeze puterile preşedintelui. Un partid, atenţie. De ce? Fiindcă preşedintele României, evident, are în multe privinţe alte păreri decât majoritatea pesedistă. Am văzut această dorinţă prima dată când s-a modificat legea ANCOM. A continuat discuţia şi la legile justiţiei, unde puterea pre;edintelui a fost diminuată faţă de situaţia anterioară din legile care au fost în vigoare. Nu cumva acestea au fost modificate şi pentru a diminua puterea preşedintelui? Este clar că PSD încearcă prin toate mijloacele de care dispune să diminueaze puterea preşedintelui", a mai spus Klaus Iohannis.

În opinia sa, este evident că această decizie a CCR "vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui".

Întrebat dacă, din punct de vedere juridic, mai are vreo posibilitate să ceară aceste lămuriri Curţii, preşedintele a răspuns: ”Care sunt paşii juridici urmează să vă lămuresc atunci când, împreună cu juriştii din Administraţie, ajungem la o concluzie. Trebuie să înţelegeţi că aici nu este vorba de o speţă simplă, este vorba de o speţă foarte complicată, este vorba de o speţă care cu siguranţă va avea influenţe asupra felului cum funcţionează statul român în continuare şi cum interpretăm arhitectura statului în continuare. Nu putem să facem greşeala să aplicăm mecanic anumite lucruri, fiindcă riscul foarte mare care apare aici este să ne găsim într-o situaţie de formă fără fond. Noi nu avem nevoie de o construcţie a statului care este formă fără fond, noi avem nevoie de un fond puternic, avem nevoie de un stat puternic şi pentru a avea un stat puternic trebuie să găsim răspunsurile noastre, ale românilor, la aceste întrebări”.

Klaus Iohannis a subliniat că nu poate face următorul pas până nu se clarifică ce anume ni se transmite în această motivare.

Chestionat dacă demisia şefei DNA ar fi o opţiune şi dacă a discutat cu Codruţa Kovesi pe acest subiect, şeful statului a răspuns: ”Nu am discutat această chestiune şi asta n-ar depinde de mine. Deci nu puteţi să-mi puneţi mie această întrebare”.

În opinia sa, oricum demisia Codruţei Kovesi nu ar face mai uşoară dezbaterea publică despre care a vorbit.

”În mod paradoxal, nu, fiindcă întrebările au fost puse, lucrurile au fost scrise într-o motivare a deciziei CCR şi ele trebuie să primească un răspuns. Nu putem să stăm şi să ne întrebăm: bun, şi acum ce-i cu procurorii? Ce-i cu lupta anticorupţie? Nu, lupta anticorupţie trebuie să continue, procurorii trebuie să fie independenţi, în niciun caz nu pot fi controlaţi politic, nu putem să avem un superministru care dictează preşedintelui ce să facă. Deci aceste lucruri sunt foarte importante de lămurit, altfel rămânem cu o incertitudine care agravează lucrurile în loc să le lămurească”, a precizat preşedintele.

Întrebat, în condiţiile în care o decizie a Curţii este imediată şi obligatorie, ce le spune celor care îl acuză că încalcă Constituţia cu cât trece timpul, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat: ”Eu nu încalc Constituţia, eu veghez la aplicarea Constituţiei”.

Chestionat dacă acuză Curtea Constituţională de implicare în politică, preşedintele a replicat: ”Nu, nu aş face aşa ceva, cum nici nu este cazul. Constat o coincidenţă care de data aceasta ridică foarte multe întrebări, cele pe care tocmai le-am enunţat”.

Întrebat în continuare cine ar trebui să lămurească această coincidenţă, Klaus Iohannis a declarat: ”Eu cred că aceste chestiuni trebuie lămurite în primul rând de politicieni, fiindcă Curtea Constituţională acum a dat o decizie şi a ridicat multe întrebări, dar demersul de amputare a puterilor preşedintelui este un demers clar al PSD şi nu a început de acum o lună, a început mai demult. Deci PSD, văzând de atâţia ani că nu reuşeşte să dea preşedintele ţării şi dorind să controleze întreg spaţiul politic, s-a gândit că este o soluţie să taie din atribuţiile şi din puterile preşedintelui şi eu le spun clar: nu este o soluţie”.

Iohannis: Este nevoie să reacţionez într-un timp rezonabil, nu putem să aşteptăm până în decembrie, dar nu cred că cineva serios se aşteaptă de la mine să aplic o decizie într-o zi sau două. O suspendare a mea nu are temei

"Sigur, este nevoie să reacţionez într-un timp rezonabil. Nu putem să aşteptăm de exemplu până în decembrie, dar nu cred că cineva serios se aşteaptă de la mine să aplic o decizie într-o zi sau două. Este nevoie să reacţionez într-un timp rezonabil, nu pot să stau până în decembrie. Nu-mi doresc să ajungem într-un stat care se bazează pe o formă fără fond", a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că nu a afirmat în niciun fel ce va face în perioada imediat următoare, iar "pesediştii se grăbesc un pic".

"Cred că se grăbesc un pic pesediştii. Eu n-am afirmat în niciun fel ce voi face în perioada imediat următoare (...) Repet: nu va exista nicio suspendare pentru că nu există niciun temei", a mai afirmat şeful statului.

Iohannis vrea o amplă dezbatere după decizia CCR, din care au apărut multe întrebări: Avem un nou superministru al Justiţiei, care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM?

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că, după publicarea motivării deciziei CCR privind revocarea şefei DNA, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi, pentru că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esenţiale pentru arhitectura statului: Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM? Preşedintele a aprecizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri.

"Dacă citim motivarea (Curţii Constituţionale - n.r.), se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După această decizie, mai sunt procurorii independenţi aşa cum ni-i dorim ca să fie eficienţi de exemplu în lupta anticorupţie sau sunt duşi mai degrabă în subordinea ministrului Justiţiei decât sub autoritatea ministrului Justiţiei, aşa cum scrie în Constituţie? este o întrebare la care trebuie să răspundem. O altă întrebare care evident se pune în acelaşi context: avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută, fără să se ţină seama de avizul CSM? De unde vine următoarea întrebare: ce mai este CSM? Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul principal pe care îl are conform Constituţiei de garantare a independenţei Justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-şef? Iată întrebări la care încet, încet trebuie să înceapă să răspundă şi unii, şi alţii”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a spus că aceste răspunsuri trebuie oferite după ”o dezbatere publică, clară, sănătoasă, extinsă”, cu toţii actorii interesaţi, iar la final, românii să îşi spună părerea.

"Sunt întrebări care trebuie să primească un răspuns după o dezbatere publică, clară, sănătoasă, extinsă şi eu sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică”, a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a declarat că ”un referendum poate să fie eventual la finalul unei astfel de dezbateri”.

”Am văzut din nefericire ce lucruri discutabile pot ieşi dintr-o dezbatere prost organizată şi netransparentă ca aceea din Parlament. Este nevoie de o dezbatere largă, de o discuţie cu toţi actorii interesanţi şi este nevoie ca la sfârşit poporul român să îşi spună părerea. Poate este nevoie de o clarificare în Constituţie, poate e nevoie să privim împreună dacă arhitectura statului este bine gândită sau trebuie introduse noi mecanisme care să ne garanteze asta”, a spus Iohannis.

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Joia trecută, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că dacă preşedintele Klaus Iohannis va face "greşeala fatală" de a nu respecta decizia Curţii Constituţionale privind revocarea şefei DNA, PSD va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziţie din punct de vedere civic, legal, constituţional şi parlamentar., iar întrebat dacă va declanşa procedura de suspendare a şefului statului, Dragnea a spus că "orice este posibil". El a mai susţinut că Laura Codruţa Kovesi a încălcat Constituţia, iar dacă şi preşedintele Iohannis o va încălca, "PSD trebuie să acţioneze indiferent de ceea ce se întâmplă". "Situaţia în care s-a ajuns şi intensitatea la care a ajuns această luptă nouă nu ne mai dă niciun fel de grad de libertate să mai dăm înapoi", a afirmat liderul PSD.

viewscnt

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.