Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, urmare a condamnării sale a doua oră, Liviu Dragnea trebuie pur şi simplu să dispară din viaţa publică şi că este foarte grav faptul că PSD, cel mai mare partid din România, a devenit grup de presiune şi de lobby pentru un infractor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dragnea, după a doua condamnare, ar trebui să dispară pur şi simplu din viaţa publică românească. Aşa s-ar întâmpla în absolut orice ţară chiar cu democraţie incipientă”, a declarat preşedintele Iohannis la Sibiu.

”Că Dragnea nu se retrage, nu se retrage, aşa gândeşte el. Mai grav este că PSD nu-şi dă seama că trebuie să-l trimită pe Dragnea acasă”, a subliniat şeful statului.

Klaus Iohannis a afirmat că suntem ”în faza total nepotrivită şi nefericită în care un partid întreg, cel mai mare partid din România se constituie în grup de presiune şi de lobby pentru un infractor”.

”Gesturile politice nu se fac la decizii finale. Am mai comentat aceste chestiuni. În politică, nu trebuie să aştepţi până la ultima, ultima condamnare. Sigur, orice persoană are dreptul se fie considerată nevinovată în sens constituţional, în sens juridic, dar în politică este nevoie de oameni asupra cărora nu planează nicio suspiciune. Cum vrea un infractor condamnat de două ori - o dată pentru referendum, acuma în prima instanţă cred că pentru instigare la abuz în serviciu -, cum crede că poate să fie credibil şi cum crede că poate să fie un exemplu pentru România? Aici vorbim şi de moralitate. Politica nu este doar despre aspecte juridice. Politica este despre moralitate. Cum să conducă un om România care este condamnat în două dosare penale. Ce credibilitate poate să mai aibă România în astfel de circumstanţe?”, a subliniat preşedintele.

Preşedintele Iohannis a precizat că, prin acest comportament ”total iraţional, iliberal, nedemocratic” al conducerii PSD, România pierde respectul pe care îl câştigase greu şi în Europa, şi în lume.

”S-a lucrat în ultimii 30 de ani foarte mult în România în diplomaţie, în economie, peste tot pentru, cum se spune, ca să ajungem şi noi în rând cu lumea. Şi am ajuns destul de bine în rând cu lumea. Acuma, cu acest comportament pe care l-aş numi de-a dreptul iraţional şi din partea lui Dragnea, dar şi din partea conducerii PSD, care îl sprijină şi care îl ţine acolo, cu acest comportament iraţional, iliberal, nedemocratic practic suntem aruncaţi înapoi cu mulţi ani. România pierde respectul pe care îl câştigase greu şi în Europa, şi în lume, investitorii îşi pierd toată încrederea. Dacă cel mai important lider politic îşi permite să disece hotărâri judecătoreşti în şedinţe de partid şi în public, atunci cum se ne mai aşteptăm la investitori să mai aibă încredere că în România se face dreptate şi se respectă ceea ce se stabileşte în instanţă?”, a declarat Klaus Iohannis.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut prima reacţie după condamnarea sa la trei ani şi jumătate de închisoare, el spunând vineri seară după şedinţa Comitetului Executiv al partidului că ceea ce s-a întâmplat ieri la instanţa supremă a fost "o execuţie în masă". "A trebuit să fie condamnaţi nouă oameni ca să se justifice şi condamnarea mea", a susţinut Dragnea. De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că rămâne în fruntea PSD, a Camerei Deputaţilor şi a coaliţiei de guvernare şi că va merge ”până la capăt”, că social-democraţii au greşit că au avut o atitudine procedural corectă în Parlament, iar de acum vor fi ”mult mai fermi şi mai radicală” cu ceea ce vor să facă. Liviu Dragnea le-a cerut scuze ”miilor de români care stau în puşcărie pe un articol neconstituţional”. "Nu mă sperie nici Iohannis, nici Hellvig, nici Pahonţi, nici Kovesi, nici Băsescu, nici Ponta, nici Oprea, nici alţii. Obiectivele la care m-am angajat şi pentru care mi-am asumat responsabilitatea rămân aceleaşi şi împreună cu colegii mei le vom duce la capăt”, a avertizat Dragnea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.