Preşedintele Klaus Iohannnis a primit Placheta ”Martin Buber”, din partea Fundaţiei Euriade din Olanda, pentru ”aplicarea principiului dialogului şi a valorilor umaniste”, ocazie cu care şeful statului a spus că atât viaţa personală, cât şi cea publică i-au fost călăuzite de ”convingerea privind forţa dialogului”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decernarea premiului s-a făcut în oraşul olandez Kerkrade. Discursul-laudatio principal a fost susţinut de Theo Bovens, comisarul pentru provincia Limburg al Majestăţii Sale Regele Ţărilor de Jos. În cadrul intervenţiei sale, oficialul olandez a evidenţiat susţinerea, de către preşedintele Klaus Iohannis, a valorilor şi principiilor europene, acesta deţinând, în opinia sa, acele calităţi care pot transforma România într-o voce importantă în cadrul Uniunii Europene.

”Sunt deosebit de onorat să primesc această plachetă care poartă numele marelui gânditor Martin Buber, personalitate a cărei operă a influenţat în mod substanţial gândirea filosofică modernă. Acordarea acestei plachete mă onorează întrucât face trimitere la «filosofia dialogului» promovată de Martin Buber. Convingerea privind forţa dialogului mi-a călăuzit mereu atât viaţa personală, cât şi cea publică, în slujba cetăţeanului. În exact sensul filosofiei lui Martin Buber, am preţuit conştientizarea alterităţii, a «celuilalt», a relaţiei dintre «eu» şi «tu» care trebuie să se fundamenteze în primul rând, cred eu, pe respectul reciproc”, a afirmat Klaus Iohannis în discursul prilejuit de acordarea plachetei.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Preşedintele a evocat opera filosofului Martin Buber, o pledoarie pentru toleranţă şi acceptarea alterităţii considerând simbolic faptul că a primit Placheta în anul în care România deţine preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. ”Martin Buber a crezut cu tărie în capacitatea autentică a oamenilor de a depăşi umbrele trecutului, de a convieţui în pace şi înţelegere în locuri unde pentru mult timp au trăit în vrajbă. Este remarcabilă consecvenţa cu care a lucrat pentru convieţuirea dintre israelieni şi palestinieni”, a spus Iohannis.

El s-a referit şi la provocările pe care trebuie să le înfrunte în ultimii ani proiectul european. ”Cred cu tărie în relevanţa continuă a proiectului european, mai ales astăzi, când avem de înfruntat atâtea provocări. De aceea, sunt convins că o Uniune pragmatică şi coerentă, o Uniune mai flexibilă şi mai credibilă, apropiată de cetăţenii săi, o Uniune care să respecte valorile şi principiile sale fundamentale ei reprezintă calea prin care vom reuşi să progresăm către o Europă prosperă, puternică şi sigură (...) România este convinsă că doar prin unitatea statelor membre pot fi preîntâmpinate tendinţele de divizare pe care, din păcate, le întâlnim astăzi în interiorul Uniunii”, a apreciat Klaus Iohannis. 

Şeful statului a apreciat că România poate constitui, în momentul de faţă, un model de promovare a interculturalităţii. ”Eu însumi – provenind din rândul minorităţii germane din România – consider că pot aprecia acest lucru la justa sa valoare – şi spun cu mândrie faptul că România a înregistrat aceste reuşite cu importanta contribuţie a membrilor minorităţilor naţionale care locuiesc pe teritoriul său. România este o ţară în care spiritul european se manifestă în mod natural, fără accente sau tendinţe xenofobe sau antieuropene dezbinătoare. O ţară care nu are în Parlamentul său partide extremiste – şi sper ca alegerile parlamentare din 11 decembrie să reconfirme acest adevăr”, a mai spus Klaus Iohannis.

Fundaţia Euriade, cu sediul la Kerkrade (Olanda), este o organizaţie neguvernamentală care promovează educaţia tinerilor în spiritul valorilor europene, evenimentele interculturale, unitatea comunitară, diversitatea, toleranţa şi a ajutorului reciproc.

Placheta poartă numele filosofului Martin Buber (1878 - 1956). Lucrările sale filosofice se concentrează pe tema dialogului, ca principiu antropologic al umanităţii. „Principiul dialogului (sau principiul dialogic)” se referă la faptul că aspectul fundamental al vieţii este reprezentat de interacţiunea cu ,,celălalt’’. A fost un promotor al păcii între evrei şi arabi şi al reconcilierii între evrei şi poporul german.

Printre personalităţile cărora li s-a decernat în anii anteriori această distincţie se numără fostul vicecancelar german Hans-Dietrich Genscher, regina Silvia a Suediei, fostul cancelar german Helmut Schmidt, fostul preşedinte al Germaniei Richard von Weizsäcker.

Este a doua distincţie internaţională pe care o primeşte Klaus Iohannis. În luna septembrie, preşedintele a primit, la Kiel, în Germania, premiul Hermann Ehlers 2016, acordat de Fundaţia care poartă numele fostului preşedinte al Parlamentului Germaniei, pentru "sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie", premiu despre care Iohannis a spus că îl consideră ca un premiu acordat României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.