Executivul a aprobat, joi, proiectul de lege care prevede participarea României la Acordul parţial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege propune participarea României la Acordul parţial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, instituit prin Rezoluţia CM/Res(2023)3, adoptată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei la Strasbourg, la 12 mai 2023, arată comunicatl de presă al Guvernului.

La instituirea acestui mecanism, printr-un acord parţial extins, au aderat deja alte 35 de state membre ale Consiliului Europei, precum şi Uniunea Europeană, Canada, Japonia şi Statele Unite ale Americii.

Acest demers ar demonstra consecvenţa şi coerenţa ţării noastre în planul politicii externe, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. De asemenea, ar transmite un semnal pozitiv cu privire la angajamentul României în sensul sprijinirii demersurilor de tragere la răspundere a Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acesteia.

Această alăturare la Acordul parţial extins presupune participarea la Conferinţa Participanţilor prin reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi, după caz, ai altor instituţii competente. Totodată, România va achita o contribuţie anuală la bugetul destinat implementării Acordului parţial extins, a cărei valoare este comunicată anual de Secretariatul General al Consiliului Europei. Conform notificării transmise de Consiliul Europei, contribuţia anuală a României pentru anul 2023 este de 6052,73 euro, sumă care trebuie plătită până la 26 martie 2024. Echivalentul în lei al contribuţiei date de România, conform proiectului de lege aprobat de Guvern, se va aloca anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe, care va asigura plata contribuţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.