Executivul a adoptat, joi, hotărârea de Guvern prin care Agenţia Spaţială Română - ROSA a fost desemnată autoritate competentă pentru România şi nominalizată ca punct de contact pentru Serviciul Public Reglementat - PRS dezvoltat prin Programul european Galileo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Agenţia Spaţială Română, denumită în continuare ROSA, este desemnată Autoritate PRS Competentă, pentru România şi nominalizată ca Punct de Contact pentru Serviciul Public Reglementat PRS, arată comunicatul de presă al Guvernului.

De asemenea, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este desemnat administrator tehnic al sistemului informatic şi de comunicaţii pentru operaţionalizarea PRS. STS, în calitatea de autoritate desemnată de securitate. Implementarea sistemului informatic şi de comunicaţii pentru PRS, garantează: continuitatea furnizării serviciilor; autenticitatea informaţiilor vehiculate; securitatea informaţiilor vehiculate.

Componenta PRS din cadrul programului Galileo prezintă avantajul că răspunde necesităţilor de securitate a aplicaţiilor sensibile bazate pe sistemul global de radionavigaţie prin satelit. Totodată, Serviciul Public Reglementat dezvoltat în cadrul programului Galileo, constituie baza de realizare a unor noi servicii specializate.  

În domeniul civil, PRS are aplicabilitate pentru serviciile publice specifice ordinii şi siguranţei publice, situaţiile de urgenţă, supravegherea şi controlului frontierei de stat, autoritatea vamală, sincronizarea reţelelor energetice sau de comunicaţii, etc.

Accesul industriei româneşti la tehnologiile PRS va permite fabricarea de receptoare, module de securitate şi dezvoltarea de servicii suport, mai indică sursa citată.

Utilizatorii PRS sunt reprezentaţi de instituţiile şi autorităţile care asigură, de exemplu, servicii publice specifice ordinii şi siguranţei publice, prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, supravegherii şi controlului frontierei de stat, autorităţii vamale, servicii de ambulanţă.

Uniunea Europeană, în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a dezvoltat în domeniul radionavigaţiei prin satelit sistemele EGNOS, Galileo Copernicus, implementate în cadrul programelor reglementate succesiv prin regulamentele europene.

Modalităţile de acces la serviciul public reglementat oferit de sistemul global de radionavigaţie prin satelit constituit în cadrul programului Galileo, accesul la PRS este gratuit pentru statele membre, dar strict reglementat atât la nivel european cât şi la cel naţional şi este gestionat de către o Autoritate PRS Competentă (CPA) desemnată la nivelul fiecărui Stat Membru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.