Premierul Sorin Grindeanu a declarat marţi, după vizita de lucru la Ministerul Afacerilor Interne, că în cazul fugii din ţară a lui Sebastian Ghiţă a fost vorba de o "neîndeplinire a atribuţiilor de serviciu" şi consideră că Poliţia de Frontieră trebuie să-şi regleze această "disfuncţionalitate", dar că probabil au fost mai multe instituţii care ar fi putut evita fuga din România a omului de afaceri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu doar Sebastian Ghiţă a reuşit să iasă din ţară. Nu ştiu dacă e cel mai recent caz, dar sigur e cel mai cunoscut. Asta e o treaba a îndeplinirii atribuţiilor de serviciu şi e clar că a fost o neîndeplinire, nu cred că doar din partea Poliţiei de Frontieră, ca să fim corecţi. Nu am întrebat astăzi cum a ieşit Sebastian Ghiţă din ţară. Probabil că au fost mai multe instituţii care puteau să aibă grijă să nu iasă unul sau altul din ţară. Cred. Dar e clar că a fost o disfuncţionalitate şi atunci şi în alte daţi, disfuncţionalitate pe care cei de la Poliţia de Frontieră, dacă vorbim doar de cei de la Ministerul de Interne, trebuie să şi-o regleze, ca să nu mai avem cazuri de acest tip. Aşteptăm raportul comisiei", a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul nu a dorit să comenteze sentinţa dată în Serbia de a-l elibera pe Sebastian Ghiţă, spunând că nu poate comenta sentinţe din altă ţară. "Nu pot comenta sentinţe din altă ţară şi cred că nici domnul ministru al Justiţiei din România nu este în măsură să comenteze sentinţe din altă ţară. Sigur că ne aşteptam să avem procedurile mai rapide, având în vedere toate acuzaţiile pe care statul român le are la adresa domnului Ghiţă, dar acea sentinţă din Serbia nu mă puneţi pe mine sau pe domnul ministru al Justiţiei să o comentez, că nu e normal", a subliniat Grindeanu.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă - reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv - a fost eliberat vineri pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. 

Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie, iar ulterior a fost plasat în arest preventiv. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

În 19 mai, Ghiţă a fost fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, el arătând că se opune extrădării şi invocând persecuţii politice. Avocatul său a solicitat ca măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.