Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat, chestionat dacă există pericolul ca Federaţia Rusă să atace Republica Moldova, că această ţară nu are motive de îngrijorare din perspectivă militară, însă „un război hibrid total, într-un an cu alegeri prezidenţiale, este de interes vital şi pentru Rusia”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Militar, nu au resurse. Planul iniţial era ocuparea Kievului şi ocuparea Odesei, încercuire prin Transnistria şi prinderea Ucrainei într-o menghină. Ăsta a fost planul militar iniţial. El a eşuat şi nu se va întâmpla. Militar, Republica Moldova nu are motive de îngrijorare. Din punctul de vedere al unui atac hibrid, al unui război hibrid total. Mai ales că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, unde Maia Sandu conduce cu atât de mult succes drumul proeuropean al fraţilor de peste Prut este de interes vital şi pentru Rusia. De aceea, Republica Moldova este un partener comun al NATO şi al UE. Lucrăm împreună, inclusiv în planul luptei împotriva dezinformării şi-i ajutăm să aibă rezilienţă sporită, la atacuri cibernetice, la dezinformare şi la încercarea disperată a Rusiei, prin cozi de topor din Moldova, să oprească drumul proeuropean al Republicii Moldova”, a declarat Mircea Geoană, întrebat dacă există pericolul ca Rusia să atace Republica Moldova, vineri la Digi 24.

El a completat că şansa integării Republicii Moldova în Uniunea Europeană „nu vine decât de două ori pe secol”.

„Dincolo de faptul că suntem români şi ţinem la oamenii de acolo - ne sunt fraţi şi surori. O astfel de şansă pentru Republica Moldova nu vine decât de două ori pe secol. A fost o şansă la primul război din Transnistria. S-a dus cum s-a dus. Asta a fost. Iar asta e a doua şansă. Noi toţi avem tot interesul ca Moldova şi Ucraina să vină către Europa”, a mai spus Geoană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.