Deputatul Florin Roman anunţă că a depus, în calitate de deputat PNL, un proiect de lege, prin care se interzic exportul de buştean şi lemn rotund, inclusiv în ţările europene, nu doar în spaţiul extracomunitar, pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am depus, în calitate de deputat PNL, un proiect de lege, prin care interzicem exportul de buştean şi lemn rotund, inclusiv în ţările europene, nu doar în spaţiul extracomunitar cum era prevazut în lege. Interzicerea exportului respecta Tratatul european, întrucât stoparea are loc pe o perioada determinată. În acest fel vom reuşi sa ne apărăm pădurile şi să respirăm un aer mai curat”, a anunţat deputatul PNL Florin Roman pe Facebook. Proiectul de lege a fost depus la Senat.

Potrivit iniţiativei, se introduce un articol nou în legea 57/2020 care prevede: ”Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023”.

”Având în vedere creşterea continuă a cererii de lemn din România datorată numărului mare de fabrici care transformă şi prelucrează în cantităţi uriaşe una dintre bogăţiile ţării noastre, consider că se impune interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023. Pentru ca legea care este în vigoare de doi ani şi jumătate să îşi atingă scopul, este necesar ca aceasta să îşi extindă aplicabilitatea. Numai prin păstrarea şi protejarea fondului forestier vom putea să beneficiem de biodiversitate şi de un mediu sănătos”, spune iniţiatorul în expunerea de motive. Senatul e primă cameră sesizată în cazul acestui proiect, votul final urmând să fie dat de deputaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.