Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă, vicepreşedinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva candidatului AUR la Primăria Constanţa, Ovidiu Cupşa, pentru modul în care a vorbit despre persoanele cu depresie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Într-un live pe Facebook acordat la sfârşitul săptămânii trecute, candidatul partidului AUR la Primăria Constanţa, Ovidiu Cupşa, a avut un derapaj halucinant la adresa persoanelor care suferă de depresie: «Dom'le, dacă eşti depresiv, trebuie să vină primăria să-ţi dea nişte bani să nu mai fi depresiv. N-ai luat destulă bătaie când erai mic dacă... ştiţi că pe vremea mea se trata depresia cu bătaia. Acum, gata, toţi sunt depresivi, tinerii sunt depresivi şi „ce-ai?”, „sunt depresiv dom'le... ia să-mi dea primăria nişte bani că sunt depresiv», este declaraţia completă a candidatului lui George Simion”, arată comunicatul de presă transmis de eurodeputatul independent Nicu Ştefănuţă.

Prin urmare, Nicu Ştefănuţă a decis să sesizeze Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în urma acestui derapaj, întrucât discriminează în mod real toate persoanele care suferă de depresie.

„Ca raportor pentru dosarul de sănătate mintală în Parlamentul European, domnul Cupşa se află într-o foarte gravă eroare. În România, depresia este subdiagnosticată. În România, şedinţele de terapie mintală nu sunt decontate, iar oamenii nu îşi permit să meargă la psiholog. Eu am cerut ca cel puţin 30 de astfel de şedinţe să poată fi decontate la nivelul tuturor statelor membre. Mai mult decât atât, instigarea la ură şi la violenţă se pedepseşte, discriminarea pe motive de boală se pedepseşte. Ceea ce spune candidatul lui Simion încalcă grav legislaţia, dar mai ales, discriminează atâţia oameni. Să nu uităm că în România, peste un milion de oameni suferă de depresie, majoritatea tineri, şi cu siguranţă numărul este mult mai ridicat, întrucât depresia este subdiagnosticată. Oamenii au nevoie de ajutor, în niciun caz neglijaţi sau puşi la zid. Trebuie să fim empatici şi să căutăm soluţii pentru aceste persoane. De aceea, un asemenea derapaj nu trebuie trecut cu vederea, şi nici partidele extremiste nu ar trebui să fie votate, tocmai din acest motiv”, a explicat europarlamentarul independent român, mai indică sursa citată.

Nicu Ştefănuţă este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA), iar din luna decembrie 2023 este şi vicepreşedinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European. Este în prezent membru al comisiei de Bugete şi al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi şi Turism (TRAN) şi face parte din delegaţia Parlamentului pentru Relaţiile UE cu Moldova precum şi din Delegaţia Parlamentului pentru relaţia cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ştefănuţă a inaugurat primul spaţiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.