Premierul Viorica Dăncilă susţine că sentinţa în cazul lui Liviu Dragnea "ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului" şi fapta pentru care a fost condamnat în primă instanţă este prevăzută de un articol pentru care CCR a dat deja o decizie că trebuie modificat, afirmând că ea crede cu tărie în nevinovăţia liderului PSD şi îl asigură de toată susţinerea ei. Tot premierul spune că aceia care îi cer demisia lui Liviu Dragnea înainte de decizia finală a instanţei încalcă grav Constituţia, Directivele UE şi standardele Comisiei de la Veneţia privind prezumţia de nevinovăţie. De asemenea, ministrul de Interne, Carmen Dan, susţine că este evident că sentinţa instanţei supreme în cazul liderului PSD Liviu Dragnea este una politizată, este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real. Ea mai spune că în astfel de momente, când nimic nu mai corespunde firescului şi logicii de bun simţ, mai mult ca oricând, "partidul strânge rândurile în jurul omului care arată că are puterea să rămână întotdeauna în picioare, cu demnitate şi tărie de caracter". "Se apropie un an important, iar Liviu Dragnea poate face din nou istorie pentru PSD, împreună cu noi toţi şi având susţinerea noastră", susţine Carmen Dan. Numeroşi lideri PSD au transmis, joi, mesaje de susţinere pentru Dragnea. Primarul Capitalei, Gabriele Firea, a reacţionat şi ea, joi seară, după condamnarea lui Dragnea, susţinând că PSD va rezista tuturor presiunilor, îşi va duce la capăt mandatul încredinţat de români şi va pune în aplicare Programul de Guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituţiei", transmite premierul Viorica Dăncilă printr-un comunicat de presă al PSD.

Ea mai spune că, "într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiţie, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alţii nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menţine şi după recursul din apel".

Premierul mai susţine că ea crede cu tărie în nevinovăţia liderului PSD, Liviu Dragnea, şi îl asigură de toată susţinerea ei.

"Cred cu tărie în nevinovăţia  preşedintelui PSD şi îl asigur de toată susţinerea mea  la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor – aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343", a mai spus aceasta.

De asemenea, Dăncilă consideră că cei care îi cer demisia lui Liviu Dragnea înainte de decizia finală a instanţei încalcă grav Constituţia, Directivele UE şi standardele Comisiei de la Veneţia privind prezumţia de nevinovăţie.

"Consider că cei care cer demisia preşedintelui PSD înainte de pronunţarea unei decizii finale, încalcă grav Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează toate prezumţia de nevinovăţie. Guvernarea PSD -ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleaşi. Vom realiza programul de guvernare şi vom duce până la capăt angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa cetăţenilor, uniţi şi puternici în faţa tuturor piedicilor puse de cei care nu doresc binele acestui popor", a spus ea.

Carmen Dan, despre sentinţa primită de Dragnea: Este evident că e una politizată. E răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept

Ministrul de Interne, Carmen Dan, susţine că este evident că sentinţa instanţei supreme în cazul liderului PSD Liviu Dragnea este una politizată, este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real. Ea mai spune că în astfel de momente, când nimic nu mai corespunde firescului şi logicii de bun simţ, mai mult ca oricând, "partidul strânge rândurile în jurul omului care arată că are puterea să rămână întotdeauna în picioare, cu demnitate şi tărie de caracter". "Se apropie un an important, iar Liviu Dragnea poate face din nou istorie pentru PSD, împreună cu noi toţi şi având susţinerea noastră", susţine Carmen Dan.

Într-un mesaj postat joi seară pe Facebook, Carmen Dan spune că o dovadă de înţelepciune este cumpătarea şi, atât timp cât lupta nu s-a dus până la capăt, consideră că este mai bine să taci inteligent, decât să jubilezi gratuit.

Carmen Dan mai susţine că nu este pentru prima dată când ea şi colegii săi de partid trebuie să îşi arate unitatea şi tăria de caracter în faţa unor momente grele, subliniind că este şi va fi alături de Liviu Dragnea. 

"Nu este pentru prima dată când eu şi colegii mei de partid trebuie să ne arătăm unitatea şi tăria de caracter în faţa unor momente grele. Am fost şi voi fi alături de preşedintele partidului, Liviu Dragnea, şi sunt convinsă că, până la final, îşi va demonstra nevinovăţia. Nu este o decizie definitivă! Este evident că această sentinţă este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislaţia respectând Constituţia şi deciziile CCR, aşa cum se întâmplă în orice democraţie autentică! Un moment ca cel de astăzi are o singură consecinţă: te întăreşte şi, mai mult, te motivează să mergi mai departe. Asta am văzut eu acum la preşedintele partidului, Liviu Dragnea!", spune Carmen Dan.

Ea susţine că pe Liviu Dragnea nu îl poate doborî o astfel de soluţie, "cum nu l-au îngenunchiat toate piedicile şi strategiile".

"Şi în astfel de momente, când nimic nu mai corespunde firescului şi logicii de bun simţ, mai mult ca oricând, partidul strânge rândurile în jurul omului care arată că are puterea să rămână întotdeauna în picioare, cu demnitate şi tărie de caracter! Partidul Social Democrat va rezista tuturor presiunilor şi îşi va duce până la final mandatul pe care românii i l-au încredinţat! Rămânem cu toată convingerea alături de preşedintele Liviu Dragnea. Decizia de astăzi nu poate anula calităţile sale de om politic, de preşedinte care a adus partidul la cotele cele mai mari din istoria sa. Se apropie un an important, iar Liviu Dragnea poate face din nou istorie pentru PSD, împreună cu noi toţi şi având susţinerea noastră!", adaugă Carmen Dan.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual. Decizia instanţei supreme nu este definitivă.

Firea: PSD va rezista tuturor presiunilor, îşi va duce la capăt mandatul încredinţat de români şi va pune în aplicare programul de guvernare

Primarul Capitalei, Gabriele Firea, a reacţionat şi ea, joi seară, după condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare, ea susţinând că PSD va rezista tuturor presiunilor, îşi va duce la capăt mandatul încredinţat de români şi va pune în aplicare Programul de Guvernare. Ea mai spune că de prezumţia de nevinovăţie trebuie să beneficieze orice român, până la o decizie definitivă, şi că îi dispreţuieşte pe cei care se gândesc doar la carieră şi imaginea lor, părăsind la greu familia din care fac parte.

"Partidul trece prin momente dificile. Aşa cum am făcut şi în alte momente grele, eu şi colegii mei vom lua cele mai bune decizii. Partidul Social Democrat va rezista tuturor presiunilor, îşi va duce la capăt mandatul încredinţat de români şi va pune în aplicare Programul de Guvernare. De prezumţia de nevinovăţie trebuie să beneficieze orice român, până la o decizie definitivă. În ciuda tuturor presiunilor, PSD va merge înainte pentru că avem o datorie faţă de toţi românii. Deciziile trebuie să le luam noi, în interiorul partidului, şi să nu fie forţate din exterior", afirmă Gabriela Firea într-un comunicat de presă.

Ea mai spune că adversarii îşi vor intensifica atacurile, vor lovi PSD şi vor încerca să profite politic.

"Acum se simte miros de “sânge politic”. Unii, din afara echipei noastre, şi care în mod evident ne sunt adversari, îşi vor intensifica atacurile şi ne vor lovi. Vor încerca să profite politic. Depinde doar de noi cum vom şti să gestionăm acest moment: cu gândul la cei care ne-au votat să aducem o viaţă mai bună românilor şi constienţi de datoria noastră faţă de echipa căreia îi datorăm onestitate, solidaritate, calm. Niciodată nu voi vorbi din afara unei echipe în care am intrat de bunăvoie. Ar fi un gest de laşitate. Ştiam de la început că vor fi momente de succes în politică, dar şi ore care ne vor testa caracterul. “Caracterul unui om nu se arată în momentele de confort, ci în cele de schimbări şi controverse”, spunea Martin Luther King Jr. Am dispreţ pentru cei care se gândesc doar la carieră şi imaginea lor, părăsind la greu familia din care fac parte", mai susţine primarul Capitalei.

Firea mai spune că au fost momente în care PSD şi-a devorat liderii, prin jocuri de culise şi nopţi ale cuţitelor lungi, momente pe care, ulterior, partidul le-a decontat.

"E lucru dovedit, românii nu empatizează cu trădătorii, sforarii şi intriganţii. Suntem în an Centenar. Împreună trebuie să ne gândim mai mult la ceea ce ne uneşte, decât la ceea ce ne dezbină", adaugă Gabriela Firea.

Fifor: O decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a serviciilor care încheie protocoale sau a adversarilor politici nu trebuie să pună sub semnul întrebării bunul mers al României. Guvernul şi PSD îl susţin pe Dragnea

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, spune că decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare reprezintă "o decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a serviciilor", iar asta nu poate pune sub semnul întrebării bunul mers al României, el anunţând că miniştrii, PSD şi Guvernul îl susţin pe Dragnea pentru a rămâne la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor.

“O decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a serviciilor care încheie protocoale secrete sau a adversarilor politici nu trebuie să pună sub semnul întrebării bunul mers al României, să strice imaginea ţării în faţa partenerilor externi. Coaliţia PSD-ALDE va duce până la capăt reformele începute pentru bunăstarea românilor”, a mai adăugat acesta.

El spune că programul de guvernare nu va fi afectat de decizia instanţei, indiferent cât de mult "zgomot” fac adversarii.

“Punerea în aplicare a Programului de Guvernare, în interesul cetăţenilor, nu va fi în niciun fel afectată de decizia luată de instanţă în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, indiferent de cât de mult zgomot fac adversarii noştri politici”, a scris Mihai Fifor pe Facebook.

Olguţa Vasilescu: Nu sângerează numai Liviu Dragnea, sângerează partidul în această perioadă. Cred că şi noi suntem de vină pentru că Parlamentul ar fi trebuit să aplice modificările la abuzul în serviciu

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilecu, a susţinut, la România TV, că a fost o greşeală faptul că nu a fost aplicată decizia Curţii Constituţionale cu privire la constituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017. Ea spune că "nu sângerează numai Liviu Dragnea, sângerează partidul în această perioadă" şi speră "să nu i se înmoaie genunchii" lui Dragnea, la fel cum "a fost cu un premier care a demisionat din funcţie". Ea a mai afirmat că PSD este de vină că Parlamentul nu a aplicat modificările cu privire la abuzul în serviciu.

"Vă spun cu certitudine că a fost o greşeală faptul că nu am aplicat deciziile CCR. Sper că acum ne vine mintea românului de după, pentru că aşa este corect. Nu am dat înapoi noi, a dat înapoi un prim-ministrul care şi-a pierdut şi mandatul, prin moţiune de cenzură făcută de partid. În momentul când ţi se înmoaie genunchii mergi acasă. Şi acea OUG 13 a fost declarată constituţională după. (...) O să fim alături de acest lider, pentru că nu sângerează numai Liviu Dragnea, sângerează partidul în această perioadă", a declarat Olguţa Vasilescu.

Ea a mai spus că speră ca lui Liviu Dragnea "să nu i se înmoaie genunchii", cum "a fost cu un premier care a demisionat din funcţie", afirmând că PSD este de vină că Parlamentul nu a aplicat modificările cu privire la abuzul în serviciu.

"Eu sper că lui Liviu Dragnea nu i se înmoaie genunchii, aşa cum a fost cu un premier (Victor Ponta - n.r.) care a demisionat din funcţie, lăsând partidul în off-side. Cred că şi noi suntem de vină pentru că Parlamentul ar fi trebuit să aplice modificările la abuzul în serviciu. Deci suntem şi noi vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă, dar asta nu înseamnă că de acum înainte trebuie să cedăm măcar un milimetru. Trebuie să aplicăm deciziile CCR şi programul de guvernare, nu ne sperie nimic", a mai spus ministrul Muncii.

Teodorovici: Sper că şi pentru Dragnea justitia înseamnă prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea deciziei finale, fără a da curs unor presiuni care nu cer decât o condamnare antepronunţată

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că nu a crezut niciodată în "telejustiţie, justiţie populară" sau în folosirea luptei împotriva corupţiei ca "paşaport pentru propulsarea politică", afirmând că astăzi are încredere că justiţa pentru Liviu Dragnea înseamnă prezumţia de nevinovăţie până la decizia finală. El îl îndeamnă pe liderul PSD să nu dea curs unor presiuni care nu cer decât o condamnare antepronunţată.

"Niciodată nu am crezut şi nici acum nu cred în “telejustiţie”, în “justiţia populară” sau în folosirea “luptei împotriva corupţiei” ca paşaport pentru propulsarea politică. Astăzi, ca întotdeauna, am încredere deplină şi sper că şi pentru Liviu Dragnea Justitia înseamnă prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea deciziei finale, fără a da curs unor presiuni care nu cer decat o condamnare antepronunţată – în numele străzii sau al adversarilor politici!", a scris Eugen Teodorovici pe contul său de Facebook.

Organizaţia Femeilor Social Democrate îl susţine pe Dragnea "pentru a continua întregul efort pentru o guvernare cât mai bună în folosul României": ​PSD rămâne strâns unit în jurul preşedintelui

Organizaţia Femeilor Social Democrate îl susţine pe Liviu Dragnea "pentru a continua întregul efort pentru o guvernare cât mai bună în folosul României", a transmis, joi seară, Rovana Plumb. Ea susţine că "cei care astăzi se bucură că încă un lider PSD poate fi eliminat, să se gândească la cine va reprezenta mâine interesele României într-o lume atât de complicată, competitivă, într-o lume în care doar înţelepciunea, echilibrul, pot menţine pacea şi permit consolidarea şi dezvoltarea societăţilor democratice".

"​Din 2005, asistăm la decimarea sistematică a elitelor politice ale României. Cei care astăzi se bucură că încă un lider PSD poate fi eliminat, să se gândească la cine va reprezenta mâine interesele României într-o lume atât de complicată, competitivă, într-o lume în care doar înţelepciunea, echilibrul, pot menţine pacea şi permit consolidarea şi dezvoltarea societăţilor democratice. ​Cei care astăzi jubilează, să se gândească la faptul că principalul model democratic al lumii îşi bazează temelia în primul rând pe drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, care includ şi prezumţia de nevinovăţie", se arată într-un comunicat transmis de Organizaţia de Femei a PSD şi semnat de Rovana Plumb.

​Organizaţia Femeilor Social Democrate îndeamnă opinia publică "să reflecteze cu multă înţelepciune la tot ceea ce se întâmplă în aceste momente, inclusiv asupra acestui atac care se dă asupra partidului de guvernământ, printr-o condamnare în primă instanţă într-un dosar fără miză, fără substanţă, numai pentru a crea o falie în societatea românească şi a asmuţi români împotriva românilor pentru interesele politice ale unora care nu au fost validaţi prin vot democratic".

"​PSD rămâne strâns unit în jurul preşedintelui şi al idealurilor social democrate. PSD a dovedit că nu poate fi destructurat. PSD va continua să guverneze şi să lupte pentru fiecare român în parte, pentru a construi o societate mai bună, mai dreaptă, mai echitabilă", mai spune Rovana Plumb.

Filiale PSD îl susţin pe Liviu Dragnea: Nu putem numi asta justiţie, este o ruletă rusească, din care unii scapă, iar alţii cad victime

Mai multe organizaţii judeţene ale PSD, între care cele din Vrancea, Alba, Braşov, Constanţa, Arad, au transmis joi seară comunicate de presă în care afirmă că PSD îl susţine în continuare pe Liviu Dragnea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor, aceasta fiind "singura atitudine corectă pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie", iar cei care cer demisia preşedintelui PSD înainte de pronunţarea unei decizii definitive încalcă grav Constituţia României. Filialele partidului mai susţin că decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea nu este dreaptă şi nici nu va putea rămâne după judecarea apelului.

Într-un comunicat de presă transmis joi seară, PSD Vrancea susţine că opinia separată a unuia dintre cei trei judecători, dar şi amânările în pronunţarea deciziei arată că există un grad ridicat de incertitudine că această hotărâre de condamnare se va menţine şi după recursul din apel.

"Se vede în toate aceste acţiuni o regie: atacul în presă, mulţimile din piaţă, amânările sentinţei, programarea pronunţării spre seară, la ora adunării manifestanţilor, pregătirea pe Facebook, păstrarea sentinţei lui Dragnea la sfârşit. Şi-au sincronizat până şi moţiunea de cenzură cu sentinţa. Asta e calea prin care cei care au pierdut alegerile au înţeles să încerce să câştige puterea. Sunt decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alţii nu. Nu putem numi asta justiţie. Este o ruletă rusească, din care unii scapă, iar alţii cad victime. Este profund nedrept ca unii oameni să fie achitaţi, iar alţii să fie condamnaţi pentru aceleaşi fapte, în funcţie de judecătorii la care pică", susţine PSD Vrancea.

Organizaţia mai arată că justiţia nu trebuie să fie o loterie, susţinând că decizia de condamnare a lui Dragnea nu este dreaptă şi nici nu va putea rămâne după judecarea apelului.

"Atâta timp cât există un singur om achitat pentru fapta pentru care a fost condamnat preşedintele PSD, atâta timp cât există chiar în acest complet o opinie separată care a luat în considerare Decizia CCR 405 care a dispus Parlamentului să modifice articolul privind abuzul în serviciu, atât timp cât există această lipsă de unitate între deciziile mai multor instanţe, condamnarea de astăzi nu este dreaptă şi nici nu va putea rămâne după judecarea apelului. Judecătorii care vor judeca apelul să respecte decizia CCR, ceea ce înseamnă achitarea, nu doar pentru preşedintele PSD, ci pentru toate celelalte persoane care au fost condamnate în această primă instanţă. Până la pronunţarea deciziei finale, preşedintele PSD beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, mai ales în contextul actual în care decizia primei instanţe are un grad foarte ridicat de incertitudine", mai afirmă reprezentanţii PSD Vrancea.

Neacşu: Încă o etapă din lupta grea s-a consumat astăzi, finalizându-se printr-o decizie aberant de nedreaptă. Social-democraţii sunt mai solidari şi uniţi ca oricând alături de Liviu Dragnea

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, susţine că decizia de condamnare în cazul liderului PSD, Liviu Dragnea, reprezintă o "decizie aberant de nedreaptă" şi care nu are nimic de-a face cu faptele şi lucrările dosarului. De asemenea, spune Neacşu, de astăzi social-democraţii sunt mai solidari şi uniţi ca oricând alături de Liviu Dragnea, de membrii PSD şi de simpatizanţii lor.

"Încă o etapă din lupta grea, incredibil de grea s-a consumat astăzi, finalizându-se printr-o decizie aberant de nedreaptă! Care nu are nimic de-a face cu faptele şi lucrările dosarului şi parcă nici măcar cu lupta politică! Nu este o decizie împotriva unui om chiar dacă el e preşedintele partidului, ci împotriva partidului, împotriva milioanelor de oameni care au crezut şi cred în noi şi a milioanelor de români care astăzi o duc mai bine!", scrie Marian Neacşu pe pagina sa de Facebook.

El spune că PSD este astăzi mai solidar şi mai unit alături de Liviu Dragnea şi de "conducerea legitimă a partidului", dar şi de sutele de mii de membri ai PSD şi milioanele de simpatizanţi.

"Suntem astăzi mai solidari şi mai uniţi decât oricând ! Alături de preşedintele Liviu Dragnea şi alături de conducerea legitimă a partidului ! Alături de sutele de mii de membri ai partidului şi de milioanele de simpatizanţi ! Alături de toţi românii care vor binele acestei ţări ! Cred în puterea noastră de a depăşi orice obstacol ! Pentru că împreună suntem puternici ! Pentru că suntem forţa binelui ! Şi vom rămâne aşa!", a mai continuat el. 

Dan Nica: Preşedintele Liviu Dragnea trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie!

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, susţine că, până la pronunţarea deciziei finale, Liviu Dragnea trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie şi subliniază că nu există motive întemeiate pentru care acesta să nu rămână preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor.

”Nu văd niciun motiv pentru care Liviu Dragnea să nu rămână preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor! Mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniţi în faţa acestor presiuni multiple menite să destabilizeze echilibrul politic în România. Respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343, trebuie aplicată şi în acest caz. Până la pronunţarea sentinţei definitive, nu avem dreptul să împărţim vinovăţii! Înţeleg că ne apropiem cu paşi repezi de campania electorală, dar toţi cei care cer acum demisia preşedintelui PSD trebuie să înţeleagă că încalcă Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia”, arată Dan Nica, într-un comunicat transmis de Biroul de presă al PSD.

Liderul europarlamentarilor PSD mai subliniază că deciziile CCR trebuie respectate cu consecvenţă în acest caz: ”Decizia CCR 405, care a dispus Parlamentului să modifice articolul privind abuzul în serviciu, trebuie respectată uniform în pronunţarea sentinţei. Nu este corect ca, pentru aceeaşi faptă, unii să fie achitaţi, iar alţii să fie condamnaţi, în funcţie de diverse interpretări. Dacă această decizie a CCR va fi respectată la judecarea apelului, Liviu Dragnea poate beneficia de achitare”.

Vicepreşedintele PSD Doina Federovici: „Partidul trebuie să rămână unit în jurul liderului său”

Vicepreşedintele PSD şi preşedintele PSD Botoşani, senatorul Doina Federovici, a declarat că partidul trebuie să fie unit alături de liderul său, Liviu Dragnea, aceasta fiind singura abordare politică care poate da sens prezumţiei de nevinovăţie.

„Văd deja multe atacuri la adresa preşedintelui PSD, care încalcă în mod grav prezumţia de nevinovăţie pe care chiar Comisia Europeană ne cere să o respectăm prin Directiva 2016/343. Nu trebuie să cedăm acestor atacuri. Dimpotrivă, trebuie ca PSD să fie unit şi să-l susţină pe preşedintele său, care beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, mai ales în acest caz în care am văzut că şi opiniile judecătorilor din completul de judecată au fost împărţite. Eu transmit tuturor că PSD Botoşani este alături de Liviu Dragnea, atât pentru menţinerea la conducerea partidului, cât şi la conducerea Camerei Deputaţilor. Până la pronunţarea unei decizii finale, preşedintele PSD este complet nevinovat”, a declarat Doina Federovici, potrivit unui comunicat al PSD.

Potrivit sursei citate, vicepreşedintele PSD nu a dorit să comenteze motivele condamnării pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar a subliniat că decizia a fost luată sub o presiune enormă.

„Decizia pronunţată acum a fost luată sub o presiune enormă, cu atacuri virulente în presă, unde se cerea cu agresivitate condamnarea preşedintelui PSD. Această presiune s-a văzut atât în amânările repetate, dar şi în opiniile împărţite dintre judecători, în legătură probabil cu Decizia Curţii Constituţionale referitoare la abuzul în serviciu. Deci e un grad mare de incertitudine că această decizie se va menţine după apel. E un motiv în plus pentru care trebuie să rămânem uniţi şi să ne susţinem liderul”, a precizat preşedintele PSD Botoşani, conform comunicatului.

Ioana Bran: Consider că Liviu Dragnea nu are de ce să-şi dea demisia pentru o condamnare care nu poate să rămână în formula de azi după judecarea apelului

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, anunţă că se alătură colegilor săi din PSD care şi-au arătat solidaritatea faţă de Liviu Dragnea, afirmând şi ea că liderul PSD are dreptul la prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea definitivă. Ministrul susţine că ea nu consideră că Dragnea trebuie să demisioneze pentru "o condamnare care nu poate să rămână în formula de azi după judecarea apelului".

"Mă alătur colegilor mei care şi-au exprimat solidaritatea cu Liviu Dragnea şi consider că trebuie să rămânem uniţi până la capăt. Respectăm decizia instanţei, însă să nu uităm că până la o condamnare definitivă există prezumţia de nevinovăţie garantată de Constituţia României, de Directivele Europene şi de standardele Comisiei de la Veneţia”, scrie Ioana Bran pe Facebook.

Ea spune că nu trebuie uitat faptul că Liviu Dragnea este omul care a iniţiat dezbaterea pe tema reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor şi “a încălcării drepturilor elementare ale românilor şi tot el a fost cel care a gândit un program de guvernare care are menirea de a le face dreptate românilor şi de a da o şansă tinerilor”.

Bran nu crede că Liviu Dragnea trebuie să demisioneze şi spune că rămân uniţi în aceeaşi formulă.

Ministrul Transporturilor despre sentinţa primită de Dragnea: Sunt solidar cu preşedintele partidului din care fac parte

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, se declară cu solidar cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ministrul declarând joi pentru News.ro că, până la pronunţarea deciziei finale, liderul PSD beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

”Avem obiective de atins, ne am luat angajamente ferme pentru a îndeplini programul de guvernare. Şi toate aceste lucruri le putem face în echipă. Ca membru al guvernului şi al PSD, sunt solidar cu preşedintele partidului din care fac parte”, a declarat joi pentru News.ro ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

Acesta afirmă că, până la pronunţarea deciziei finale, preşedintele PSD beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

”Cred în nevinovăţia sa şi în corectitudinea deciziilor pe care le-a luat”, a adăugat Şova.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual. Decizia instanţei supreme nu este definitivă.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Decizia de azi a judecătorilor nu va influenţa în niciun fel guvernarea şi nici punerea în aplicare a Programului de Guvernare

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, spune că decizia de joi a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu va influenţa în niciun fel guvernarea şi nici punerea în aplicare a Programului de Guvernare.

"Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată nu putem ignora motorul statului de drept: prezumţia de nevinovăţie. Iar prezumţia de nevinovăţie, principiul care are ca scop principal protejarea împotriva unor măsuri abuzive, trebuie să fie aplicată tuturor cetăţenilor României, deci şi preşedintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. Iar pentru a ne onora statutul de ţară europeană care îşi respectă Constituţia, care aplică Directivele Europene şi Standardele Comisiei de la Veneţia, guvernul, miniştrii şi Partidul Social Democrat, ales de o majoritate covârşitoare, democratic, prin vot liber exprimat, îl susţin pe preşedintele Liviu Dragnea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor”, spune ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, într-un comunicat transmis de minister.

Ministrul mai susţine că Coaliţia PSD-ALDE va duce până la capăt reformele începute.

”Nu putem lăsa ca o decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a reprezentanţilor statului paralel sau a adversarilor politici să afecteze bunul mers al României, să strice imaginea ţării în faţa partenerilor externi”, precizează Oprea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.