Vicepreşedintele USR Dan Barna avansează ideea trecerii partidului în opoziţie în situaţia în care PNL şi UDMR vor refuza "reconstituirea" coaliţiei de guvernare. "Dacă nu se merge pe linia coaliţiei, ajungem în celălalt scenariu, în care USR merge în opoziţie, e foarte adevărat, şi PNL va trebui să obţină susţinerea PSD-ului, lucru care după Hotărârea de Guvern legată de distribuţia fondului de rezervă, vedem că PSD sunt foarte fermi că nu vor susţine o guvernare cu Florin Cîţu”, afirmă Dan Barna, arătând că "realitatea este că sunt foarte puţine alternative de guvernare în România în ziua de astăzi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dan Barna a susţinut că reconstituirea coaliţiei este "varianta cea mai facilă”, iar orice alt scenariu este "mult mai complicat”.
 
"Am văzut declaraţiile celor de la PNL din zilele anterioare, dar le privim pe toate în zona unor declaraţii de poziţionare în vederea negocierilor, pentru că refuzul de a continua pe această structură pentru care există un acord de coaliţie încă nedenunţat de niciunul dintre cele trei partide (...) Am votat o moţiune de cenzură împotriva unui premier care pe persoană fizică a decis să nu mai respecte protocolul de coaliţie, dar la nivel de partide - pentru că discutăm instituţional la momentul acesta, e foarte clar - acest protocol poate să fie o bază de pornire a discuţiilor”, a afirmat Dan Barna, marţi seară, la TVR.
 
Vicepreşedintele USR a avansat ideea conform căreia, dacă nu se reface coaliţia, USR ar intra în opoziţie.
 
"Eu nu cred că preşedintele Iohannis ar fi făcut o propunere fără să aibă un dialog anterior cu Partidul Naţional Liberal care este partidul care îl susţine şi îl reprezintă prin excelenţă. Dacă mâine (...) se va ajunge la o deschidere a dialogului, în zilele următoare vom putea, în echipe de negociere mai largi, să discutăm şi varianta în care coaliţia s-ar putea reconstitui. Dacă nu se merge pe linia coaliţiei, ajungem în celălalt scenariu, în care USR merge în opoziţie, e foarte adevărat, şi PNL va trebui să obţină susţinerea PSD-ului, lucru care după Hotărârea de Guvern legată de distribuţia fondului de rezervă, vedem că PSD sunt foarte fermi că nu vor susţine o guvernare cu Florin Cîţu. Or de asta spun, cam astea sunt scenariile, nu există alt scenariu. Pentru că să rămânem fără guvern sau să păstrăm un guvern interimar sine die aşa, nişte luni de zile, e total nerealist, pentru că nu poţi să funcţionezi, mai ales în perioada aceasta de criză”, a adăugat Dan Barna. 
 
El a menţionat că nu este exclusă nici propunerea unei "variante de guvern" cu care partidul să meargă pentru validare în Parlament. 
 
Dan Barna a susţinut că propunerea USR PLUS de a îşi asuma preluarea funcţiei de premier "este o alternativă politică îndrăzneaţă", el respingând ideea că ar fi vorba de "o cacealma, o glumă sau o capcană”. 
 
"Depinde de Parlament dacă e responsabil şi împuterniceşte un guvern sau dacă continuăm acest joc politic care ţine toată România blocată, despre asta este vorba”, a adăugat Dan Barna.
 
El consideră că "realitatea este că sunt foarte puţine alternative de guvernare în România în ziua de astăzi”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.