Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a reunit, luni, pentru a-l audia pe deputatul PSD Cristian Rizea, acuzat de fapte de corupţie, în vederea avizării cererilor DNA de reţinere şi arestare preventivă a acestuia.
Rizea a venit la Comisia juridică însoţit de avocat. Deputatul le-a înmânat membrilor Comisiei un document de nouă pagini în care şi-a formulat apărarea şi în care încearcă să le demonstreze deputaţilor că solicitările DNA sunt "premature", iar juriştii nu ar trebui să avizeze aceste solicitări.
Deputaţii din Comisia juridică vor vota dacă avizul va fi pozitiv sau negativ.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Potrivit unor surse parlamentare, votul în plenul Camerei Deputaţilor va fi dat miercuri, în jurul prânzului.
Decizia Comisiei juridice va fi luată pe baza dosarului lui Rizea, transmis de către procurori, dosar ce are 8 volume totalizând 2.474 de pagini. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a dat termen comisiei ca, până luni, raportul privind cererile procurorilor să fie finalizat.
Regulamentul Camerei prevede ca în termen de cinci zile de la finalizarea raportului Comisiei juridice să se dea votul în plen privind încuviinţarea cererilor Parchetului de reţinere sau arestare preventivă a unui deputat. În ultima perioadă însă, conducerea Camerei nu a mai aşteptat trecerea celor cinci zile, surse politice declarând, pentru News.ro, că votul în plen se va da cel mai probabil în şedinţa de miercuri. Votul va fi secret, cu bile.
DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea deputatului PSD Cristian Rizea, pentru că în 2009 ar fi primit 300.000 de euro de la un cetăţean american care i-a cerut să intervină la RA-APPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a transmis Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul întocmit în cauză, pentru sesizarea ministrului Justiţiei, care să ceară preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului Cristian Rizea.
Deputatul a fost pus sub învinuire, miercuri, pentru trafic de influenţă, spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (doua fapte).
În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Lucian Colţea, cetăţean american, acesta fiind acuzat că i-a dat 300.000 de euro lui Rizea pentru intervenţii la RA-APPS şi Primăria Chiajna privind două terenuri.
Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înţelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit alţi 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-PPS) şi la Primăria comunei Chiajna.
În schimbul banilor, Lucian Colţea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi obţinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna.
“Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictive”, susţin procurorii DNA.
În ce priveşte acuzaţia de influenţare a declaraţiilor, procurorii îl acuză pe Rizea că, în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.
Cristian Rizea a venit, vineri, la Comisia juridică pentru a-şi studia dosarul. Rizea şi-a clamat nevinovăţia, dar a anunţat că va renunţa la intenţia de a candida pentru primăria sectorului 5.
"De 6 luni de zile, nu vă ascund, primesc diverse mesaje în mod direct, nu pe telefon sau pe mail, că ar fi fost bine să îmi retrag această candidatură. Nu vreau să politizez, pentru că nu vreau să se interpreteze astfel", a spus deputatul, după ce şi-a consultat dosarul de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Rizea spune că aceste mesaje au venit atât din zona politică, cât şi din afara ei.
Întrebat dacă le va cere colegilor săi să voteze împotriva solicitărilor DNA, social-democratul a spus că îi va invita să îi studieze dosarul şi se vor lămuri că este nevinovat.
"Astăzi, de dimineaţă, discutând cu unii colegi de-ai voştri la Senat, chiar asta mi-au spus că, din ce au simţit, din ce au vorbit cu colegii mei, a existat o oarecare simpatie şi se pare că asta a contat", a spus preşedintele PSD.
În schimb, pe 24 februarie, plenul a aprobat cererea de arestare preventivă a lui Nicolae Păun.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...