Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 va avea, marţi, a doua rundă de audieri, care va începe cu Marian Muhuleţ, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, şi va continua cu Mircea Geoană, candidatul PSD în 2009, şi Viorel Hrebenciuc, şeful de campanie a lui Geoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 şi-a început luni activitatea, cu audierea jurnalistului Dan Andronic, de la ale cărui dezvăluiri a pornit controversa privind implicarea unor politicieni şi şefi ai unor instituţii publice în scrutinul de acum 8 ani.

Marţi, şedinţa comisiei începe la ora 15, când este programată audierea lui Marian Muhuleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente. Au mai fost invitaţi şi Mircea Geoană, perdantul scrutinului prezidenţial din 2009, şi Viorel Hrebenciuc, cel care a coordonat campania electorală a lui Geoană.

Jurnalistul Dan Andronic a declarat luni, la finalul audierii din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a vorbit despre întâlnirea de la Gabriel Oprea de acasă atunci când i s-a părut „relevant”, acesta ţinând să precizeze că nu i se pare că persoanele care au participat la acea cină au comis vreo ilegalitate.

„Mă suspectează (parlamentarii din comisia de anchetă – n.r.) de faptul că nu le spun sursele pe care le am. Până la urmă, protejarea surselor este obligatorie, am încercat să le spun lucrurile cât am putut de clar, fără a devoala identitatea unor oameni care au avut curajul să îmi dea anumite informaţii şi documente, având certitudinea că le voi proteja identitatea”, a afirmat Andronic.

El a susţinut că a vorbit despre întâlnirea de la Gabriel Oprea de acasă, în seara alegerilor prezidenţiale din 2009, când i s-a părut „relevant”. „Am spus exact lucrurile când mi s-au părut relevante, când a fost vorba de un context pe care l-am considerat important pentru opinia publică şi, repet, vorbim de o iniţiativă jurnalistică. Sunt convins că nici domnul Preda (Cezar Preda – n.r.) nu ne spune toate întâlnirile la care a participat, inclusiv cea din noaptea alegerilor. Mie nu mi s-a părut că ce se întâmplă acolo este o ilegalitate (...). Am spus tot ceea ce am putut să spun şi ceea ce mi-am adus cu certitudine aminte (...)”, a subliniat Andronic.

El a reiterat faptul că nu deţine date potrivit cărora cei prezenţi acasă la Gabriel Oprea şi-au folosit pârghiile pentru a schimba rezultatul alegerilor prezidenţiale. „(Am spus – n.r.) că nu am date că le-ar fi folosit, în sensul în care, dacă intraţi în sfera speculaţiilor, noi credem că serviciile fac şi dreg toate punctele de vedere. Dacă vă aduceţi aminte, episodul cu fraudarea alegerilor apare periodic, la fiecare scrutin prezidenţial între turul întâi şi turul doi se spune că s-au fraudat alegerile”, a afirmat Dan Andronic, întrebat dacă cei prezenţi acasă la Gabriel Oprea şi-au folosit pârghiile pentru a schimba rezultatul scrutinului.

În cursul zilei de miercuri vor fi audiaţi, printre alţii, directorul STS, Marcel Opriş, şi Vasile Blaga, care a fost ministru de Interne la vremea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Miercuri va fi stabilit şi programul de audieri pentru săptămâna viitoare.

Şedinţele Comisiei nu vor fi publice, accesul presei fiind restricţionat. Mihai Fifor a spus că va căuta soluţii pentru ca şedinţele să fie transmise în direct pe site-ul Camerei Deputaţilor, însă un anunţ oficial nu a fost făcut în acest sens. La finalul şedinţelor, Fifor a anunţat că va face declaraţii de presă.

Comisia debutează sub semnul controverselor, opoziţia fiind deranjată de modificările aduse Regulamentelor din Parlament care permit comisiilor de anchetă să efectueze cercetări în paralel cu Parchetul. Şi în cazul alegerilor prezidenţiale din 2009 procurorii au început să facă investigaţii, pornind de la declaraţiile lui Dan Andronic. PNL a sesizat la Curtea Constituţională aceste modificări, alături de cele care obligă toate persoanele invitate la audieri să vină în faţa Comisiei, sub riscul unor sancţiuni.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a comentat înfiinţarea comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, el afirmând că politicienii, atunci când nu au "succes" în demersurile uzuale, găsesc "tot felul de temeiuri pentru a se face interesanţi", cum este şi în acest caz. El s-a arătat şi împotriva ideii de a obliga persoanele de a se prezenta în faţa comisiei, dacă nu sunt deja obligaţi prin lege să facă acest lucru, cum sunt reprezentanţii instituţiilor publice.

Comisia de anchetă a fost înfiinţată în urma informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic, conform cărora „există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege”.

Dan Andronic a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.