Coaliţia de guvernare a discutat miercuri, în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor, despre proiectul de buget pe 2018, principalele concluzii fiind anunţate de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: PIB de 901 miliarde lei, încadrarea în ţinta de deficit de sub 3%, scăderea impozitului pe salarii de la 16% la 10% şi majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În momentul de faţă Guvernul pregăteşte elaborarea bugetului, dar trebuie să plecăm de la câteva principii şi anume prioritizarea investiţiilor. Ca atare, toate ministerele care îşi construiesc proiectele de buget (…) trebuie să delimiteze cheltuielile de funcţionare, de administrare, de cheltuielile de investiţii”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la finalul şedinţei coaliţiei.

El a precizat că Guvernul doreşte accelerarea procedurilor de investiţii în infrastructură printr-o colaborare cu instituţiile internaţionale, respectiv Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială.

”Bugetul va fi unul care se va încadra în limita deficitului maxim de 3%, nu există risc de derapaj (...) Avem în vedere creşterea unor cheltuieli, majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie anul viitor, dar toate acestea intră în anvelopa bugetului pe anul viitor (...) Impozitul pe venituri va fi scăzut de la 16% la 10%”, a mai spus Tăriceanu.

Întrebat cât anume va fi deficitul anul viitor şi dacă impozitul va fi scăzut de la 16% la 10% pentru toate salariile, inclusiv pentru cele de până în 2.000 de lei, pentru care, potrivit programului de guvernare, impozitul ar trebui să fie 0, lideurl ALDE a spus că nu ştie să răspundă.

Întrebat în continuare despre creşterea economică pe care se fundamentează bugetul de anul viitor, Tăriceanu a spus că aceste date trebuie furnizate de Institutul de Prognoză.

”Nu am discutat azi, acestea sunt datele pe care le furnizează Institutul de Prognoză. Din câte ştiu, datele preliminare indică pentru anul viitor un PIB de 901 miliarde de lei”, a spus liderul ALDE.

În ceea ce priveşte transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că este o decizie la care nu s-a renunţat.

”Nu am discutat azi. Principiul însă rămâne acelaşi: cheltuiala angajatorului va deveni salariul brut. Prin urmare, nu va exista - şi subliniez acest lucru pentru tot mediul de afaceri pentru că ei trebuie să-şi pregătească bugetele pentru anul viitor - nu va exista nicio cheltuială suplimentară a angajatorului”, a susţinut Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.