Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, despre Schengen, că se bucură că au declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. ”Primul pas, cel mai important, s-a făcut , Austria este mai flexibilă”, a subliniat premierul, precizând că anul viitor, sub preşedinţia Ungariei vom continua cu pasul doi, terestru. El a precizat că cerinţele pe care le are Austria nu i se par unele exagerate, fiindcă cu toţii ne întărire a frontierei şi cu Bulgaria, şi cu Ungaria, şi nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim. ”Domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani”, a spus Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă: Aderarea la Schengen, o decizie pe care o aşteptăm şi eu îmi doresc ca ea să se finalizeze. Întreg demersul l-am tratat şi îl tratrez în continuare cu maximă precauţie, pentru că mai sunt paşi de urmat

”Normal că mă bucur şi cred că şi dvs vă bucuraţi în egală măsură, este faptul că am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut, Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunţe triumfalist că, din acest moment, fără nici o condiţie o să intre România pentru primul pas, aerian, urmând ca anul viitor, cred că sub preşedinţia Ungariei vom continua cu pasul doi, terestru”, a spus Ciolacu.

Premierul a precizat că ministrul de interne este în momentul acesta la Viena la negocieri şi urmează pe urmă să meargă în Slovacia la negocieri.

”Să nu credeţi că din cerinţele pe care le are Austria, care nu mi se pare unele exagerate, fiindcă cu toţii ne întărire a frontierei şi cu Bulgaria, şi cu Ungaria, şi nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim, dar domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul, dacă vrem să ne asumăm aceste lucruri. Dacă vrem să minţim şi să băgăm tot timpul sub preş, totul, şi să credem că noi păcălim pe toată lumea, că am eu o teorie că şmecheria asta a distrus România, nu vom reuşi, că nu ne crede nimeni. O să ne arate imaginile pe care le-aţi dat la televizor. Deci, sunt nişte discuţii normale şi sunt ferm convins că vor fi benefice pentru români şi pentru statul român”, a spus Ciolacu.

Întrebat ce înseamnă mai multe controale la graniţă, premierul a spus: ”Să nu se mai întâmple incidente cum a fost cu domnul Cherecheş, de exemplu”.

”În primul rând trebuie o digitalizare, trăim în altă etapă a lumii, trebuie să înţelegem că nu putem continua ca formularul electronic să-l depunem în continuare la ghişeul 3. Ne trebuie o deci digitalizare pe frontieră, categoric. Avem un program după cum bine ştiţi de 1,2 miliarde de euro de la Comisie, pentru frontiera cu Ucraina, avem deja un punct de frontieră pilot cu Serbia, care funcţionează foarte bine. Într-un punct de trecere în frontierei sunt patru sisteme de digitalizare, unul îl are Poliţia, unul are Vama, unul îl are nu ştiu cine, toate cele patru sisteme nu sunt integrate. Este cazul ca România să intre într-o etapă de digitalizare, dacă nu se poate cu vorba bună, forţat”, a mai spus el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.