Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, marţi seară, că ambele mecanisme, şi MCV şi celălalt mecanism, ”sunt nedrepte cu România şi de mult trebuiau depăşite”. Ciolacu nu crede că reacţia CCR la decizia recentă a CJUE va afecta România. ”Eu înţeleg că există o decizie a CCR în ceea ce priveşte Constituţia României”, a transmis Ciolacu, precizând că anumite părţi din Constituţie trebuie îndreptate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marcel Ciolacu a fost întrebat, marţi seară, la Antena 3, despre poziţionarea CCR cu privire la recenta decizie a CJUE referitoare la supremaţia dreptului european.  

”Eu înţeleg că există o decizie a CCR în ceea ce priveşte Constituţia României. Pentru mine lucrurile sunt foarte clare. Ambele mecanisme, şi MCV şi celălalt mecanism, din punctul meu de vedere sunt nedrepte cu România şi de mult trebuiau depăşite. Cred că e o temă falsă şi nu îşi are fundamentul în acest moment fiindcă nu a existat niciun abuz, nici din partea instanţelor, nici a CCR. E o poziţionare, până la urmă a CCR în ceea ce priveşte Constituţia, fiindcă asta analizăm, nu?”, a declarat Ciolacu.  

”Anumite părţi din Constituţie trebuiesc îndreptate, ştim cu toţii acest lucru. Când va exista această voinţă politică, o să îndreptăm aceste lucruri, dar momentan deciziile sunt pe Constituţia pe care o avem. Cel mai corect şi mai important este să o şi respectăm”, a adăugat liderul PSD.  

Întrebat dacă România este tratată altfel de acelaşi for european decât Polonia, de pildă, Ciolacu a declarat: ”Mi se pare că deja aceste mecanisme trebuiau scoase din România şi o spun foarte responsabil, au existat derapaje, într-o perioadă, în România. Dacă ne facem în continuare că nu vedem, înseamnă că nu am învăţat nimic. Eu sunt un om care am toleranţă zero la corupţie, cine fură să se ducă la puşcărie, dar mi se pare corect să am toleranţă zero şi în ceea ce priveşte drepturile fundamentale ale oamenilor”.  

Curtea Constituţională a României (CCR) afirmă că decizia CJUE referitoare la faptul că judecătorii nu pot fi cercetaţi disciplinar pentru sentinţe care nu respectă decizii ale CCR, dacă acestea contravin dreptului UE, nu produce efecte în mod practic decât după revizuirea Constituţiei în vigoare, "care, însă, nu se poate face de drept".

Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că ”România este singurul stat membru aflat sub lupa a două Mecanisme care vizează statul de drept: Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi Mecanismul general cu privire la statul de drept”. 

”Ambele prevăd acest principiu al supremaţiei dreptului european, iar decizia recentă a CJUE trebuie aplicată imediat de toate instanţele naţionale”, a declarat Chiriac. 

Întrebată dacă fără a respecta această decizie a CJUE, mai poate spera România la aderarea la Schengen, Chiriac a răspuns: ”Nu. Aşa cum spuneam, supremaţia dreptului european e un principiu fundamental”. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.