Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 2 şi 3, alin 5 a OUG 114/2013 prin care a fost transferat Complexul Palatul Olăneşti, construit în 1989 pentru a fi utilizat de către preşedintele Nicolae Ceauşescu, acum în domeniul public al statului, din administrarea RA-APPS în cea a SRI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Transferul era prevăzut în articolului 2 al OUG 114/2013, iar alineatul 5 al articolului 3 stipulează: "La data semnării protocolului de predare-preluare, Serviciul Român de Informaţii se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile Regiei Autonome «Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat» în legătură cu activitatea aferentă imobilului prevăzut la art.2."

Decizia CCR a fost luată cu majoritate de voturi. ”Curtea a constatat că dispoziţiile legale criticate au fost adoptate cu încălcarea exigenţelor constituţionale prevăzute de art.1 alin.(4) şi (5) referitoare la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor şi principiul legalităţii, de art.44 privind dreptul de proprietate privată şi de art.115 alin.(4) referitoare la condiţiile adoptării ordonanţei de urgenţă a Guvernului”, transmite Curtea Constituţională. Ultimul articol din Constituţie invocat prevede că ”Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.”

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Complexul ”Palatul Olăneşti” a fost construit în 1989 pentru a fi folosit de către demnitari, însă rareori a fost utilizat în acest scop. Evaluat în 2013 la 45.200.000 de lei, complexul cuprinde două corpuri de clădire, o cabană, helioport, parc şi un teren de peste 10 hectare.

Prin intermediul OUG 114/2013, au mai fost transferate două imobile aflate până atunci în administrarea RA-APPS. Vila Covasna, folosită des pentru vacanţe de către preşedintele Traian Băsescu, a trecut în administrarea MApN, iar Hotelul ”Bradul”, aflat tot în Covasna, a trecut în administrarea Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.