Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a declarat joi, înaintea deschiderii primei Conferinţe privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, că Bucureştiul devine, din nou, capitala internaţională a diplomaţiei. Ministrul a precizat că omologul său Dmytro Kuleba nu mai poate să participe în format fizic, dar va participa în format online, din cauza evenimentelor de securitate şi evoluţiile de securitate care au avut loc recent în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
 
”Îmi face o deosebită plăcere să găzduiesc astăzi, la Bucureşti, două evenimente de o importanţă deosebită. Este vorba despre Conferinţa privind Securitatea Mării Negre, prima de acest fel organizată sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, împreună cu Ucraina, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina, Ministerul Apărării din România şi Ministerul Apărării din Ucraina, precum şi a doua sesiune a Trilateralei dintre România, Republica Moldova şi Ucraina, după cea pe care am organizat-o anul trecut la Odessa, în luna septembrie. Ambele reuniuni reprezintă evenimente de importanţă deosebită pentru România, pentru Bucureşti care iarăşi devine, după reuniunile pe care le-am găzduit în noiembrie anul trecut – Reuniunea Liderilor de la München şi Reuniunea Ministerială NATO, devine, din nou, capitala internaţională a diplomaţiei”, a declarat ministrul.
 
Bogdan Aurescu a precizat că ”sunt peste douăzeci de delegaţii care participă fizic”. ”De asemenea, şapte delegaţii care vor participa în format virtual, mulţi colegi de-ai, miniştri de externe din Uniunea Europeană, dar şi din alte regiuni - din India, Pacific, Australia, Japonia şi alte state care doresc să participe la această conferinţă. Peste două sute cincizeci de delegaţi din peste treizeci de ţări care vin astăzi la Bucureşti pentru a participa la acest eveniment”, a spus ministrul de Externe. 
 
Aurescu a precizat că, aşa cum a arătat în cursul zilei de ieri, din păcate, ministrul Dmytro Kuleba nu mai poate să participe în format fizic, dar va participa în format online, din cauza evenimentelor de securitate şi evoluţiile de securitate care au avut loc recent în Ucraina.
 
”Am condamnat ieri şi voi condamna şi astăzi cu multă fermitate încălcările dreptului internaţional umanitar, crimele de război care au fost comise în Ucraina şi este necesar ca comunitatea internaţională să pedepsească aceste încălcări grave ale dreptului internaţional. Este pentru prima dată când România şi Ucraina organizează un astfel de eveniment. Este o expresie importantă a solidarităţii şi a susţinerii pe care România o acordă Ucrainei. Este, în acelaşi timp, o expresie a încrederii pe care Ucraina o are în cooperarea cu România. De asemenea, trebuie spus că importanţa acestei conferinţe rezidă în obiectivul pe care îl propune, şi anume, să discute lecţiile învăţate în urma conflictului din Ucraina, să tragem concluzii cu privire la modalităţile în care putem să contracarăm efectele agresiunii ruse asupra Ucrainei, atât în ce priveşte Ucraina în sine, cât şi în ceea ce priveşte celelalte state vulnerabile din regiune, în special Republica Moldova, dar şi Georgia”, a spus ministrul. 
 
”Dorim să contracarăm efectele războiului hibrid, războiului informaţional, războiului cibernetic pe care Federaţia Rusă îl instrumentează împotriva regiunii, împotriva statelor europene şi Aliate. Este în egală măsură o conferinţă care se concentrează nu doar pe dimensiunea hard a securităţii, ci se concentrează şi pe aspecte care ţin de libertatea navigaţiei, libertatea comerţului, pe facilitarea rutelor de transport de energie în regiune, într-un cuvânt, pe transformarea Mării Negre, după ce acest război va se va sfârşi cu victoria Ucrainei, aşa cum ne dorim cu toţii, să se transforme într-o zonă de pace şi prosperitate. Există astfel de soluţii şi de aceea dorim să le discutăm astăzi pentru a crea, dacă se poate, o veritabilă strategie de răspuns la aceste ameninţări şi provocări”, a precizat Aurescu. 
 
El a menţionat că va sublinia nu doar rolul cheie pe care România îl joacă în arhitectura de securitate regională, ca dovadă faptul că această conferinţă se desfăşoară la Bucureşti, dar voi pleda şi pentru un angajament strategic al Uniunii Europene şi al NATO în regiunea Mării Negre, dublat şi de o agendă transatlantică solidă.
 
”După cum cunoaşteţi, Statele Unite pregătesc o strategie de securitate pentru Marea Neagră, la care şi România a contribuit în mod substanţial. De asemenea, vom discuta despre construirea unei agende consistente de rezilienţă democratică şi de prosperitate în regiune, consolidarea rolului Flancului Estic în ceea ce priveşte sistemul de descurajare şi apărare al NATO, precum şi în ceea ce priveşte susţinerea perspectivei europene şi  euroatlantice a statelor din regiune. În ceea ce priveşte Reuniunea Trilaterală România-Republica Moldova-Ucraina este iarăşi un format extrem de important pe care l-am lansat anul trecut împreună cu colegii mei din Republica Moldova şi din Ucraina”, a declarat ministrul de Externe. 
 
Bogdan Aurescu a precizat că de data aceasta în premieră, ne concentrăm asupra dimensiunii de oportunitate după ce anul trecut la Odesa, prima reuniune a Trilateralei s-a concentrat asupra interconectării lor şi asupra cooperării în materie de energie, ceea ce a fost deosebit de util, pentru că reuniunea de la Odesa s-a desfăşurat cu aproximativ o lună înainte de bombardamentele ruse asupra infrastructurii critice energetice din Ucraina, care au determinat perturbări grave ale alimentării cu energie electrică pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina.
 
”Astăzi, în cadrul reuniunii trilaterale, vom discuta despre toate provocările de securitate asupra atât a Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Vom discuta cum să contracarăm agresiunea militară rusă şi efectele acesteia, cum să contracarăm acţiunile hibride împotriva Republicii Moldova, vom discuta despre evoluţiile legate de dosarul transnistrean şi, nu în ultimul rând, vom adopta o declaraţie comună care va concentra angajamentul nostru de a ne întări cooperarea în acest format trilateral. Dorim să transmitem mesajul că securitatea Ucrainei şi Republicii Moldova sunt interconectate şi, în acelaşi timp, dorim să transmitem foarte clar mesajul de susţinere pentru consolidarea securităţii Ucrainei, pentru consolidarea securităţii Republicii Moldova, efortul României în acest sens reprezintă o contribuţie directă la întărirea securităţii României şi a cetăţenilor români. Sper că discuţiile de astăzi vor aduce rezultate foarte bune, concrete şi în acest fel, România îşi va reconfirma profilul de actor regional relevant, ca aliat de încredere şi ca furnizor de stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre”, a completat Aurescu. 
 
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu găzduieşte joi, 13 aprilie 2023, împreună cu ministrul apărării al României Angel Tîlvăr, prima Conferinţă privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naţionale al României, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei şi Ministerul Apărării al Ucrainei, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei. Acesta este primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de România şi Ucraina, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea. Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/61626.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.