Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, luni, că raportul ministrului Justiţiei privind activitatea DNA "arată ca şi cum ar fi o stenogramă luată de la televiziunile de casă" şi susţine că solicitarea de revocare a procurorului-şef al DNA va fi respinsă de preşedintele Klaus Iohannis pentru că "se bazează pe citate din presa de scandal".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Din păcate, raportul pe care domnul Tudorel Toader l-a prezentat arată ca şi cum ar fi o stenogramă luată de la televiziunile de casă, e profund regretabil că ministrul Justiţiei din România a decis să preia retorica pe care persoane condamnate sau cu probleme penale o distribuie în spaţiul public de mai mult timp. Şi aceasta este un lucru foarte grav, de aceasta i-am şi cerut şi demisia”, a explicat Dan Barna.

El afirmă că, în decizia de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, este exlcus ca preşedintele „să aibă o atribuţie constituţională de notar, pentru că nu putem să susţinem că preşedintele doar semnează acte sau solicitări”.

„Există apoi în aceste zile discuţia conform căreia preşedintele ar fi obligat să facă această revocare printr-o interpretare forţată a Constituţiei, şi spun asta pentru că este exclus ca preşedintele să aibă o atribuţie constituţională de notar, pentru că nu putem să susţinem că preşedintele doar semnează acte sau solicitări pe care un ministru le-ar pune pe masă şi este fără echivoc că atâta timp cât Constituţia îi acordă preşedintelui o atribuţie, o  responsabilitate, aceasta este în deplina sa libertate de decizie, şi nu poate să fie un act normal de bifă”, a continuat liderul USR.

Acesta afirmă că este sigur de faptul că preşedintele Iohannis va respinge cererea de revocare, deoarece solicitarea se bazează „pe citate din presa de scandal”

„Sunt convins că decizia preşedintelui va fi de a respinge această solicitare care se bazează pe citate din presa de scandal. (...) Toader a pozat până acum într-un tehnoicrat prfesionist, care încerca să da o aură de credibilitate acestei guvernări, cel puţin pe componenta de justiţie, iar acest raport pur şi simplu l-a făcut de râs”, conchide el.

Uniunea Salvaţi România a iniţiat o moţiune simplă împotriva Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi invită toate formaţiunile de opoziţie să i se alăture. USR preciza, vineri, că a demarat deja discuţii cu colegii din celelalte partide.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că liberalii nu au luat încă o decizie în privinţa susţinerii moţiunii simple a USR împotriva ministrului Justiţiei şi că urmează ca în Comisia juridică a partidului să fie făcută o analiză.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.