Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a avut o întrevedere cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, iar discuţiile de joi au fost axate pe nevoia unei strategii pentru securitatea la Marea Neagră care să fie coordonată de SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit comunicatului de presă al MApN, vizita ministrului Tîlvăr în SUA reprezintă o reconfirmare a relaţiilor excelente pe dimensiunea de apărare în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american şi, totodată, o nouă oportunitate pentru discutarea principalelor teme de interes comun. În acest sens, agenda de discuţii a celor doi oficiali s-a axat pe subiecte legate de evoluţiile situaţiei regionale de securitate în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, cu accent pe modalităţi concrete de consolidare a cooperării militare bilaterale, aprofundarea cooperării la Marea Neagră, continuarea prezenţei forţelor armate ale SUA în România şi în regiunea Mării Negre, respectiv contribuţia la postura aliată de descurajare şi apărare pe flancul estic.

În cadrul discuţiilor, demnitarul român a punctat relaţiile excelente pe dimensiunea de apărare, în cadrul extins al Parteneriatului Strategic Româno-American.

„Vizita mea în Statele Unite vine într-un moment simbolic, când celebrăm 30 de ani de Parteneriat cu Statul Alabama, un pilon important în drumul către dezvoltarea unei relaţii excelente de Parteneriat Strategic. Alături de consolidarea profilului României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă o componentă importantă a politicii externe şi de securitate a ţării noastre”, a transmis ministrul Tîlvăr la debutul întrevederii, conform sursei citate.

În ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, ministrul apărării naţionale a evidenţiat eforturile României, alături de cele ale comunităţii statelor democratice.

„Salut rezultatele deosebite obţinute pe palierul sprijinului pentru Ucraina sub conducerea secretarului american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul Grupului de Contact în domeniul apărării. România, în calitatea sa de stat membru UE şi NATO, a acordat sprijin multidimensional pentru Ucraina şi va continua să facă acest lucru atât timp cât va fi nevoie ”, a adăugat Angel Tîlvăr.

Ministrul român al Apărării s-a referit şi la situaţia de securitate regională şi aprofundarea cooperării, apreciind că este nevoie de o strategie la Marea Neagră, precum şi de o consolidare a prezenţei aliate în această regiune şi implicit în România. În context, a adresat mulţumiri Statelor Unite pentru contribuţia consistentă cu forţe şi capabilităţi dislocate pe flancul estic al Alianţei, inclusiv în România.

„Credem că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare, multi-domeniu, pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori-cheie din regiune. Acest lucru va crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenţei consecvente şi persistente a SUA şi a NATO şi a unui leadership activ al SUA în regiune. Prezenţa robustă a forţelor SUA în România, suplimentată anul trecut cu Brigada 2 Infanterie, sub comanda Diviziei 101 Aeropurtate este o altă dovadă de solidaritate a ceea ce înseamnă angajamentul Statelor Unite pentru securitatea la Marea Neagră” , a afirmat ministrul apărării.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, din iulie 2023, ministrul Tîlvăr a menţionat necesitatea implementării deciziilor adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Madrid, de anul trecut, adoptarea unor decizii consistente privind securitatea la Marea Neagră, precum şi identificarea unor măsuri concrete pentru sprijinul Ucrainei şi partenerilor din regiune, precum Republicii Moldova.

„România este astăzi un aliat solid, de încredere, un stat care demonstrează ambiţie, voinţă politică, precum şi capacitatea de a contribui concret şi credibil la implementarea priorităţilor comune, de viitor, inclusiv prin asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre”, a mai precizat ministrul Angel Tîlvăr, potrivit sursei menţionate.

Vizita oficialului român marchează celebrarea a 30 de ani de la semnarea parteneriatului dintre Forţele Armate Române şi Garda Naţională a Statului Alabama. În acest context, ministrul apărării naţionale va avea o serie de întrevederi, în Washington DC şi în statul Alabama, cu oficiali americani din cadrul Departamentului Apărării, Consiliului Naţional de Securitate, cu Guvernatorul statului Alabama şi membri ai Congresului, precum şi cu reprezentanţi ai unor institute de cercetare şi analiză renumite în sfera studiilor de securitate.  De asemenea, va participa la evenimente organizate pentru a marca cei 30 de ani de parteneriat cu Garda Naţională din Alabama, în Montgomery.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.