Ministra Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu a dat dispoziţie, miercuri, ca ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti Valery Kuzmin să fie convocat la sediul MAE, în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi. „Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităţilor ruse”, mai arată comunicatul de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităţilor ruse. A evidenţiat nevoia unei investigaţii transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanţele în care s-a produs decesul. A menţionat obligaţia morală a autorităţilor ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsufleţit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia”, conform sursei citate.

Potrivit comunicatului de presă al MAE, „convocarea ambasadorului rus reflectă poziţia consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive şi sistematice ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în Federaţia Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federaţia Rusă a angajamentelor asumate la nivel internaţional în acest domeniu”.

Pe 16 februarie, opozantul rus, adversarul numărul unu al lui Vladimir Putin, a murit, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Arctica, în regiunea Iamal, unde ispăşea 19 ani de închisoare. El era încarcerat după ce s-a întors în Rusia, la începutul lui 2021, iar starea sănătăţii i s-a deteriorat în ultimele luni.

Potrivit serviciilor penitenciare ruse (FSIN), Alexei Navalnîi a murit vineri, după ce i s-a făcut brusc rău, „în urma unei plimbări”.

Vladimir Putin nu a făcut nicio declaraţie despre moartea lui Aleksei Navalnîi, cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale ruse, în urma cărora acesta urmează să rămână la Kremlin încă şase ani.

Trupul lui Alexei Navalnîi va fi predat familiei sale doar după o examinare care va dura cel puţin 14 zile, au declarat apropiaţii acestuia, citând ceea ce au aflat de la anchetatorii ruşi, în timp ce soţia sa, Iulia, a anunţat că, deşi are inima frântă, va continua lupta împotriva regimului Putin, deşi apelul ei nu a fost difuzat în presa controlată de stat în Rusia, au relatat AFP şi Reuters.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.