Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a anunţat, după ce forul legislativ a adoptat proiectul care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori, că alte două iniţiative legislative vor intra la votul decizional al Camere, cea care interzice păcănelele şi cea care interzice comercializarea ţigărilor electronice către minori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Proiectul de lege pe care l-am iniţiat în urmă cu câteva luni şi care prevede interzicerea comercializării către minori a băuturilor energizante a fost dezbătut ieri în plenul Camerei Deputaţilor, iar azi va fi supus la vot pentru aprobare. Mă bucur că iniţiativa mea se bucură şi de susţinerea altor deputaţi, în afara colegilor din Partidul Social Democrat, înţelegându-se pericolul la care sunt expuşi copiii care consumă acest tip de băuturi”, a scris Alfred Simonis, marţi pe Facebook.

Deputatul PSD a mai precizat că, înainte de depunerea acestui proiect de lege, a avut mai multe întâlniri cu asociaţii ale părinţilor sau profesorilor, ocazii cu care a discutat despre cât de nocive sunt energizantele pentru minori şi acum, în ciuda opoziţiei unora dintre producători şi comercianţi, reuşim să transpunem în lege această iniţiativă.

„Important de spus că se reglementează şi comercializarea aceloraşi băuturi energizante în automate, aceasta urmând a fi interzisă. Săptămânile viitoare devin legi alte două iniţiative importante: interzicerea păcănelelor şi comercializarea ţigărilor electronice către minori!”, a conchis Simonis.

Pe 5 octombrie 2023, premierul Marcel Ciolacu a anunţat, că în şedinţa de Guvern va fi adoptată ordonanţa de urgenţă care reglementează industria pariurilor şi a păcănelelor şi a precizat că „jocurile de noroc nu vor mai putea funcţiona dacă firma nu este înregistrată în România”.

„Vreau să terminăm odată cu situaţia în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara ţării şi chiar a UE”, a mai spus atunci şeful Guvernului care a adăugat că a fost depăşită orice limită şi că nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere.

„În pandemie, au stat la masa Guvernului! Acum ameninţă politicieni şi concediază jurnalişti, cumpărând protecţie la vârful unui trust străin care are două ziare mari din România!”, a mai comentat el.

Pe 12 septembrie 2023, mai mulţi deputaţi PSD au prosu interzicerea vânzării ţigărilor electronice către tinerii cu vârsta sub 18 ani, stabilind totodată şi implicarea şcolilor pentru a preveni utilizarea unor astfel de dispozitive în incinta unităţilor de învăţământ. Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a anunţat atunci că a depus în Parlament două proiecte de lege prin care va fi interzisă vânzarea către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.