Prim-ministrul Moldovei Pavel Filip a declarat, joi, la Piatra-Neamţ, că declaraţiile preşedintelui Igor Dodon privind modul în care Republica Moldova ar trebui să se poziţioneze faţă de România nu vor duce la schimbări în relaţiile româno-moldovene întrucât atribuţiile şefului statului sunt limitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Indiferent de poziţionările prezidenţiale de la Chişinău, Constituţia dă mai multă putere de decizie Parlamentului şi Guvernului şi în relaţia cu România nu se va schimba nimic, precum nu se va schimba nimic în opţiunea noastră europeană care este, de fapt, şi proiectul nostru de ţară”, a declarat Pavel Filip, la finele şedinţei comune a guvernelor român şi moldovean.

Pavel Filip a precizat că a discutat cu Igor Dodon, după ce acesta a blocat participarea unui detaşament militar la manevrele organizate în România, sub egida NATO. ”Am avut discuţii cu preşedintele ţării şi i-am explicat că planul de activităţi al armatei ţine de aplicaţii care în proporţie de 80% vor avea loc în afara Republicii Moldova, cu suportul partenerilor noştri din NATO. Asta ar însemna că refuzul în continuare de a participa la aceste aplicaţii ar însemna slăbirea armatei naţionale”, a spus Filip.

Acesta a subliniat că orientarea proeuropeană a Moldovei şi pentru relaţii cât mai strâne cu România este una clară şi fără echivoc. ”Relaţiilre noastre vor deveni tot mai bune chiar dacă unora nu le convine”, a mai spus primul-ministru al Moldovei.

Pe de altă parte, premierul român Sorin Grindeanu a amintit că 800 de militari moldoveni au fost până acum instruiţi cu ajutor românesc şi a afirmat că Moldova ar trebui să valorifice toate oportunităţile oferite de NATO.

”Subliniez încă o dată că partenerul nostru principal de dialog la Chişinău este guvernul Republicii Moldova”, a mai spus Grindeanu.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a precizat pe 8 februarie că a interzis unui grup de militari moldoveni să participe la o serie de exerciţii desfăşurate în România. Dodon a refuzat să semneze decretul privind detaşarea contigentului militar în ţara vecină, scria Deschide.md.

Informaţia a fost confirmată chiar de către preşedintele moldovean în timpul unei conferinţe de presă, care a avut loc la Bruxelles după întrevederea cu adjunctul secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller.

”Trebuie să ne clarificăm, să numim un ministru profesionist şi apoi să vedem cum procedăm. Astfel de solicitare este pe masa preşedintelui. Am cerut argumente suplimentare. La întoarcere, mâine dimineaţă, vedem care sunt argumentele de participare la o misiune în România. Nu am semnat. Ne vom clarifica, semnăm sau nu. Să vedem pentru ce să meargă acolo”, a declarat Dodon.

Ministerul Apărării a renunţat ulterior la participarea la exerciţiul militar internaţional ”Platinum Eagle”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.