Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a participat, luni, la reuniunea anuală a diplomaţiei ungare, ocazie cu care a avut convorbiri cu premierul Ungariei Viktor Orban şi ministrul de Externe Péter Szijjártó. Discuţiile cu cei doi oficiali au vizat, printre altele, relansarea parteenriatului româno-maghiar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu la Budapesta a fost făcută la invitaţia ministrului ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó. Programul vizitei a inclus o întrevedere cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, susţinerea unei alocuţiuni în cadrul Reuniunii anuale a ambasadorilor ungari, consultări cu ministrul Péter Szijjárto, urmate de un dejun de lucru şi de o conferinţă de presă comună a miniştrilor de externe român şi ungar.

”Întrevederea cu premierul ungar Viktor Orbán a ilustrat voinţa şi interesul reciproc al celor două părţi pentru o relaţie solidă şi pragmatică între România şi Ungaria, bazată pe încrederea şi respectul reciproc dintre două state vecine, membre ale Uniunii Europene şi NATO. Ministrul Teodor Meleşcanu a relevat caracterul prioritar pe care Guvernul României îl acordă relaţiei de parteneriat strategic cu Ungaria, precum şi importanţa unui dialog constructiv, prin care să poată fi abordate cu deschidere toate temele de interes”, se arată într-un comunicat al MAE, în care se mai spus că Orban şi Meleşcanu au discutat şi despre posibilitatea reluării şedinţelor comune ale guvernelor din cele două ţări.

Tot despre parteneriatul şi cooperarea româno-ungară s-a discutat şi în cadrul întrevederii lui Meleşcanu cu omologul său ungar, Péter Szijjártó. Acesta a fost invitat să participe, la rândul său, la reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti.

”Cei doi demnitari au convenit continuarea dezvoltării cooperării economice, precum şi creşterea investiţiilor reciproce, inclusiv prin valorificarea în continuare a cadrului conferit de Comisia Mixtă Interguvernamentală Româno-Ungară de Cooperare Economică, cu rol important în pregătirea unei viitoare şedinţe comune a celor două guverne. Au fost salutate proiectele de cooperare sectorială, acoperind multiple domenii, printre care energia, transporturile şi infrastructura şi a fost exprimat angajamentul de a continua implementarea proiectelor aflate în derulare, respectiv de a identifica noi oportunităţi de cooperare (...) De asemenea, a avut loc un schimb de opinii privind identificarea unei soluţii mutual acceptabile privind moştenirea lui Emanoil Gojdu”, precizează sursa citată.

Ministrul Teodor Meleşcanu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii române din Ungaria, în prezenţa lui Siluan Julanul, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. ”A avut loc un schimb de opinii cu privire la problemele cu care se confruntă minoritatea română, cu accent asupra necesităţii unei implicări mai substanţiale a partenerilor ungari pentru asigurarea respectării şi promovării drepturilor  persoanelor aparţinând minorităţii române din Ungaria”, informează Ministerul de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.