Decoratul unei încăperi cu mobilier este o misiune grea. Trebuie să fii atent atât la utilitatea lor, dar şi la aspect. Ideal este să alegi mobilă care să fie practică, să ofere mult spaţiu de depozitare, iar în acelaşi timp să arate bine şi să se potrivească cu stilul încăperii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aspectele la care să fii atent sunt multe şi este uşor să pierzi din vedere lucrurile care contează pentru tine când cauţi mobilier. Acest articol este menit să îţi facă treaba mai uşoară. Am făcut pentru tine un scurt ghid care să cuprindă cele mai importante lucruri pe care să le ai în vedere.

Aspectele la care să fii atent

Înainte de a începe procesul de decorare, trebuie să ştii clar care sunt nevoile tale. Gândeşte-te la scopul fiecărei camere şi la spaţiul disponibil. În funcţie de aceste două aspecte, opţiunile se împuţinează. Este important să anticipezi şi ce activităţi vor avea loc în fiecare încăpere, pentru că ai nevoie de mobilier care să se potrivească acelor activităţi. De exemplu, dacă lucrezi mult de acasă, vei avea nevoie de o masă sau un birou simplu, până la nivelul şoldurilor şi un scaun confortabil care să te facă să menţii o poziţie corectă în timp ce munceşti.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Este foarte important ca mobilierul să vină în completarea decorului, nu ca o unitate separată. Fii atent la culori, execuţie şi material, iar în funcţie de aceste aspecte, alege modelul care reflectă gusturile tale. Dacă în living stilul este minimalist, va trebui să optezi pentru coltare, fără multe detalii şi cu nuanţe pale.

Fă măsurătorile exacte pentru fiecare spaţiu liber din încăpere. Astfel, vei putea alege piesele de mobilier fără să te îndoieşti dacă se potrivesc sau nu. Uşile sunt de multe ori un obstacol, aşadar fii sigur să laşi suficient spaţiu între ele şi mobilier. Atunci când gândeşti poziţionarea mobilierului, lasă loc între acesta şi celelalte obiecte din cameră, pentru a crea senzaţia de spaţiu deschis şi larg. O încăpere încărcată dă senzaţia de disconfort.

Alege mobilier confecţionat din materiale durabile şi executat ca la carte. Astfel, te asiguri că nu vei avea probleme cu acesta pentru o bună bucată de vreme. Mobilierul este o investiţie costisitoare, aşadar este o practică comună să setezi un buget exact de la început, iar apoi să urmăreşti reduceri sau oferte de la distribuitori.

De asemenea, mobila se alege în funcţie de activitatea principală a fiecărei încăperi. Cum în dormitor activitatea principală este dormitul, toate piesele de mobilier vor fi alese în consecinţă. În continuare vei citi despre modul în care se alege mobilierul în funcţie de cameră.

1. Mobilier pentru dormitor

În dormitor este foarte important să creezi sentimentul de confort. Trebuie să păstrezi proporţii care să nu lase impresia de sufocare. Această situaţie se evită prin a lăsa 60-80 centimetri între fiecare obiect de mobilier. Când nu ai mobilă fizic, în încăpere, este greu să aproximezi distanţele sau să vizualizezi cum se va aşeza tot ansamblul. Totuşi, poţi lipi bandă adezivă în locurile unde ar trebuie să se afle mobila, după conturul acesteia, ca  să îţi creezi o impresie mai bună despre aşezare.

Dimensiunile unui pat dublu pornesc de la 140 x 200 şi ajung până la 200 x 200, iar un dormitor măsoară de obicei între 12 şi 16 metri pătraţi utili. Într-un astfel de context, patul ocupă majoritatea spaţiului, aşadar linia dintre o cameră prea plină şi o cameră normală este foarte subţire.

2. Mobilier pentru living

Livingul este unul din spaţiile în care se petrece cel mai mult timp în interior. Este foarte important să alegi mobilier care să pună în valoare scopul camerei. De exemplu, dacă găzduieşti de multe ori musafiri, vei avea nevoie de o masă pentru a aşeza televizorul şi un loc de stat, opţiunea cea mai populară fiind colţare. De asemenea, indiferent pentru ce piese optezi, trebuie să se potrivească cu decorul camerei. De exemplu, dacă încăperea are un stil clasic, trebuie să cauţi colţare de piele şi mese din lemn masiv. Lemnul masiv este o variantă populară datorită faptului că este foarte rezistent la şoc, aşadar se va ciobi greu.

Trebuie să fii atent şi la punctul de focus al camerei. În general, toate obiectele din cameră sunt aşezate în raport cu acel punct. Să nu ocupi locul cu decoraţiuni inutile. De asemenea, ai grijă la piese care să aibă spaţiu de depozitare suficient.

Tocmai pentru că este spaţiul în care familia stă în majoritatea timpului, trebuie să te gândeşti la o opţiune de mobilier care asigură confortul. Cele mai populare alegeri sunt fotoliile expandabile şi colţarele.

Decoratul unei camere este un proces lung şi anevoios. Trebuie să iei în considerare atât nevoile tale cât şi aspectul general al încăperilor. Dacă ai citit cu atenţie acest articol, ar trebui să poţi face alegerea potrivită pentru tine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.