Memorandumul privind justiţia, în care sunt expuse problemele din sistemul judiciar şi sunt solicitate diverse măsuri pentru eficientizarea justiţiei, a fost semnat de 66 de instanţe şi 25 de parchete, a anunţat miercuri Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit comunicatului, până miercuri dimineaţă, 5 curţi de apel, 17 tribunale şi 44 de judecătorii au adoptat Memorandumul.

În cazul parchetelor, 3 parchete de pe lângă curţi de apel, 8 parchete de pe lângă tribunale şi 14 parchete de pe lângă judecatorii au adoptat Memorandumul privind justiţia.

„Adoptarea Memorandumului în adunări generale este o primă măsură de protest prin care s-a stabilit un document programatic de principiu, cu soluţii pentru problemele cu care se confruntă sistemul judiciar şi afectează direct cetăţeanul ce se adresează instanţelor”, a spus judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR, co-iniţiator al Memorandumului.

Potrivit UNJR, Memorandumul doreşte să evidenţieze necesitatea respectării independenţei în  justiţie, să prezinte problemele generate de „telejustiţie”, să ceară respectarea statutului magistraţilor, subfinanţarea justiţiei, să scoată în evidenţă modul de evaluare al MCV şi de acţiune al CSM şi al Inspecţiei Judiciare, precum şi necesitatea respectării drepturilor şi libertăţilor.

„Premiza memorandumului este că justiţia trebuie să aibă ca preocupare esenţială protecţia, promovarea şi garantarea tuturor drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. În faţa judecătorului, cetăţeanul este egal cu statul. Memorandumul stipulează expres că prin adoptarea sa, magistraţii îşi rezervă dreptul de a apela la toate formele democratice de acţiune pentru ca aceste solicitări să fie puse în practica”, se arată în comunicat.

UNJR mai susţine că, pe lângă semnarea Memorandumului, unele instanţe au decis să adopte şi alte forme de protest, precum amânarea unor cauze. De asemenea, alte instanţe au cerut Avocatului Poporului, a Preşedinţiei şi CSM-ului să sesizeze Curtea Consituţională în legătură cu un posibil conflict între puterile statului, în urma Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului în ceea ce priveşte inechitatea salarială, dar au cerut şi în mod expres demisia Ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România declară că susţine cererile magistraţilor şi solicită, de asemenea, Guvernului şi Parlamentului asumarea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor semnalate în Memorandum.

Instanţele din ţară au început să voteze „Memorandumul privind justiţia” începând cu data de 5  septembrie. Memorandumul vine atât ca urmare a faptului că încrederea în justiţie a scăzut cu 13% în ultimul an, cât şi ca urmare a faptului că problemele din justiţie semnalate în 2009 nu s-au soluţionat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.