Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a spus că România va trimite o listă cu probleme legate de recomandările din raportul MCV astfel încât acestea să fie clarificate, iar guvernul de la Bucureşti să poată lua măsurile necesare astfel încât MCV să fie ridicat până la începutul anului 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom transmite în perioada următoare clarificările din recomandările de pe MCV astfel încât să ştim exact ce avem de făcut pentru a îndeplini transparent şi cu viteza potrivită ce avem de făcut”, a spus Sorin Grindeanu în cadrul conferinţei de presă somune susţinute împreună cu Frans Timmermans.

Oficialul european a precizat  că va da curs solicitării guvernului român. În ce priveşte anul în care România nu va mai fi supusă Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Frans Timmermans a spus că depinde de măsurile luate de guvernul de la Bucureşti. ”Suntem pe ultima sută de metri a unui maraton. Când ajungem la finish, asta depinde de viteza alergătorului şi viteza este determinată de hotărârea arătată de Guvern şi de Parlament. Comisia Europeană poate da un sprijin, dar nu poate determina viteza care depinde doar de autorităţile române”

Vicepreşedintele Comisiei Europene a arătat că scopul final este ca succesul luptei anticorupţie să fie atât de mare încât ”să fie depăşit punctul de la care nu mai este drum de întoarcere”. La rândul său, Sorin Grindeanu a spus că ”îmi doresc un 2019 fără MCV”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat, pe 6 februarie, că.România a înregistrat un regres în ceea ce priveşte dovedirea ireversibilităţii reformelor, ceea ce este posibil să fi afectat şansele de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare până la finalul mandatului actualei Comisii Europene.

Întrebat dacă promisiunea făcută de Juncker în urmă cu un an, în prezenţa premierului român Dacian Cioloş, de a ridica în curând MCV, este ireversibilă, Schinas a răspuns: “Ceea ce contează nu este ireversibilitatea promisiunii, ci ireversibilitatea reformelor care să facă în aşa fel încât promisiunea să poată fi ţinută”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.