Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv, joi, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Curtea de Apel Constanţa păstrează astfel decizia dată iniţial de Tribunal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 13:20 - Mircea Băsescu va fi încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă

Mircea Băsescu va fi încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Avocatul acestuia, care îl va transporta iniţial la Poliţia Judeţeană pentru punerea în executare a hotărârii instanţei, a declarat că va vedea motivarea instanţei şi va stabili ce căi de atac mai există.

Mircea Băsescu a plecat de la locuinţa sa din Constanţa cu o maşină condusă de avocatul său, Nelu Taşcă, fratele fostului preşedinte urmând să fie transportat la Poliţia Judeţeană pentru punerea în executare a hotărârii instanţei.

Avocatul a declarat, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că decizia Curţii de Apel Constanţa este nedreaptă, dar o respectă.

”Urmează să vedem motivarea instanţei, să vedem ce căi de atac avem. Există nişte contradicţii, dar până nu avem motivarea instanţei nu comentăm”, a afirmat Nelu Taşcă.

Băsescu va fi transportat apoi de la Poliţia Judeţeană Constanţa la Penitenciarul Poarta Albă, unde va sta 21 de zile în carantină, după care se va decide dacă va executa pedeapsa în regim închis sau semideschis.

UPDATE 12:20 - Băsescu: Nu am de făcut niciun comentariu privind condamnarea fratelui meu

Fostul preşedinte Traian Băsescu precizează că nu are niciun comentariu de făcut în legătură cu condamnarea fratelui său,întrucât este o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent de ceea ce crede el.

”În privinţa condamnării fratelui meu nu am de făcut nici un comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu.

Este o hotărâre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată din câte înţeleg”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare

Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv, joi, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Curtea de Apel Constanţa păstrează astfel decizia dată iniţial de Tribunal.

De asemenea, Marian Căpăţână rămâne cu condamnarea de trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă, dispusă de Tribunalul Constanţa la începutul anului.

Curtea de Apel Constanţa a mai decis ”confiscarea specială” de la Marian Căpăţână a sumei de 265.000 de euro şi a înlăturat dispoziţiile privind confiscarea acestei sume de la Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu va fi încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă; avocatul acestuia spune că va stabili ce căi de atac mai există CITEȘTE ȘI Mircea Băsescu va fi încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă; avocatul acestuia spune că va stabili ce căi de atac mai există

Totodată, instanţa a ridicat măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Mircea Băsescu.

Căpăţână şi Băsescu au fost obligaţi şi la plata a 800 de lei cheltuieli judicare către stat.

Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Instanţa stabilise iniţial că se va pronunţa miercuri în acest dosar, însă a rămas în pronunţare.

Ultimul termen în procesul în care Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost judecaţi, în apel, pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune, a avut loc în 8 iunie, la Curtea de Apel Constanţa.

Atunci, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a spus, în faţa instanţei, că pedepsele primite de Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână la Tribunalul Constanţa sunt "nejustificat de blânde" faţă de gravitatea infracţiunilor şi a solicitat pentru Mircea Băsescu o pedeapsă orientată spre cea maximă prevăzută de lege, precizând că acesta nu a recunoscut comiterea faptei. Pentru Marian Căpăţână, procurorul DNA a cerut o pedeapsă medie.

Avocaţii lui Mircea Băsescu au contestat probele din dosar şi au cerut achitarea acestuia. Unul dintre avocaţii lui Mircea Băsescu a solicitat instanţei să decidă rejudecarea cauzei şi să trimită dosarul la instanţa de fond. Celălalt apărător al lui Mircea Băsescu a cerut ca, în cazul în care clientul său va fi condamnat, să fie suspendată executarea pedepsei sub supraveghere, precizând că acesta a stat în arest preventiv şi apoi în arest la domiciliu mai bine de un an.

Băsescu: Nu am de făcut niciun comentariu privind condamnarea fratelui meu. E o decizie definitivă, indiferent ce cred eu CITEȘTE ȘI Băsescu: Nu am de făcut niciun comentariu privind condamnarea fratelui meu. E o decizie definitivă, indiferent ce cred eu

În 8 ianuarie, magistraţii Tribunalului Constanţa i-au condamnat pe Mircea Băsescu la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, iar pe Marian Căpăţână la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă. 

Decizia instanţei nu era definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa de DNA, pe de o parte, şi de Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, de cealaltă parte.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro de la denunţătorul Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Sandu Anghel (tatăl lui Florin Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi preventiv şi, ulterior, la domiciliu, din 19 iulie 2014 până în 24 iunie 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.