Ministerul Justiţiei anunţă, vineri, că transferul în ţară al profesorului Marius Balo, deţinut în China, nu s-a putut face din cauza restricţiilor impuse pandemie, iar din hotărârea instanţei rezultă că acesta a fost condamnat pentru un prejudiciu de 350.000 de dolari, nu 80 de dolari, cum au susţinut până acum apărătorii săi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, că a început consultări informale cu omologii chinezi încă din iulie 2016, ca urmare a faptului că doi dintre cetăţenii români deţinuţi în China şi-au exprimat intenţia de a fi transferaţi în România, iar Marius Balo face parte dintr-un grup de patru cetăţeni români condamnaţi pentru infracţiuni comise pe teritoriul chinez.  
 
Sursa citată menţionează că cererea a fost depusă de către avocatul lui Marius Balo la Ministerul Justiţiei, la data de 17.01.2017.   
 
“În ceea ce priveşte faptul că Ministerul Justiţiei nu a răspuns la solicitările formulate de dl. avocat, se impune a sublinia faptul că, aşa cum dl. avocat şi echipa sa cunosc, Ministerul Justiţiei a răspuns la toate solicitările acestuia, aşa cum rezultă din dosarul constituit la nivelul MJ. Avocaţii d-lui Balo au fost informaţi în permanenţă despre orice demers întreprins de Ministerul Justiţiei, aspect ce poate fi justificat prin corespondenţa purtată cu aceştia, astfel încât alegaţia formulată de dl. avocat Iordăchescu este, cel puţin, tendenţioasă. Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei acţionează în limita competenţelor legale, pentru orice cetăţean, în virtutea principiului egalităţii legii pentru toţi cetăţenii”, a explicat Ministerul Justiţiei. 
 
Instituţia reaminteşte că între România şi China nu există tratat privind transferul persoanelor condamnate, astfel încât aceste proceduri au la bază alte instrumente internaţionale la care ambele state sunt părţi, iar corespondenţa se poartă prin intermediul Ministerelor de Externe, pe cale diplomatică, ceea ce conduce la primirea acesteia după intervale mai mari de timp.  
 
“Ca urmare a eforturilor depuse de Ministerul Justiţiei şi AR la Beijing, transferarea a fost aprobată atât de autorităţile române, cât şi de cele chineze, dar aducerea în ţară a persoanei condamnate nu s-a putut efectua din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID 19, RPC impunând restricţii dure. Finalizarea procedurii de transfer, inclusiv oferirea garanţiilor solicitate de partea chineză anterior transferării persoanei condamnate, a coincis cu izbucnirea pandemiei în China şi apoi în Europa. De precizat că atribuţiile MJ încetează la momentul în care se finalizează procedura judiciară de recunoaştere a hotărârii străine şi dispunerii transferării persoanei condamnate, organizarea transferului intrând în competenţa MAI”, a mai precizat Ministerul Justiţiei. 
 
Acesta a menţionat că Marius Balo nu a putut fi transferat din cauza restricţiilor impuse de partea chineză, deoarece restricţiile existente în România putea fi depăşite.
 
MJ a mai transmis că Marius Balo a fost condamnat pentru un prejudiciu de 350.000 de dolari şi nu 80 de dolari aşa cum susţinuse acesta şi apărătorii săi. 
 
“Se mai cuvine a sublinia că statul român, prin Ministerul Justiţiei şi celelalte autorităţi, nu are posibilitatea de a efectua aprecieri asupra unei hotărâri de condamnare a vreunui cetăţean, dar contrar afirmaţiilor d-lui Balo şi ale avocaţilor acestuia, că a fost condamnat pentru un prejudiciu de 80 USD, din hotărârea de condamnare rezultă că acesta a fost condamnat pentru un prejudiciu de 2.200.000 RMB (renmimbi chinezesc), adică aproximativ 350.000 USD”, a mai informat Ministerul Justiţiei. 
 
Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. El a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru o infracţiune de fraudă contractuală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.