Fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu, Alexandru Bogdan, a produs Academiei Române un prejudiciu de aproape 3,8 milioane de euro în perioada 2006-2010, când a dat ilegal în arendă şi în concesiune terenuri agricole şi silvice unor firme, fără ca în contracte să fie trecută perioada sau suma datorată, potrivit DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, joi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Alexandru Bogdan, preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu din cadrul Academiei Române, pentru infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, Alexandru Bogdan, în calitate de preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu, “şi-a exercitat atribuţiile de administrare şi gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole şi silvice) ce aparţin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entităţii pe care o conducea, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În acest sens, îm perioada 2006-2010, între Fundaţia Patrimoniu şi mai multe societăţi comerciale au fost încheiate peste 20 de contracte şi acte adiţionale privind arendarea şi concesiunea de terenuri, asistenţa juridică, consultanţă şi prestări de servicii care, printre altele, conţineau prevederi ce contravin atât Legii arendării nr. 16/1994 cât şi Regulamentului din 10 martie 2006. Procurorii susţin că aceste contracte au fost încheiate fără a exista aprobarea Consiliului Director, au avut clauze nefavorabile Academiei Române, nu au avut prevăzută durata contractului şi nici valoarea arendelor.

“Spre exemplu, pentru perioada 2007-2009, la o suprafaţă de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009, la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia Patrimoniu nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat arendaşului (societate comercială) obligaţia de plată. De asemenea, fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundaţia Patrimoniu a fost de acord şi a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate şi regularizate conform prevederilor din Actele adiţionale şi în raport cu arenda datorată”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Anchetatorii au stabilit că prejudiciul total creat de Bogdan Alexandru în dauna Academiei Române este de 3.757.860 euro.  

Fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu a Academiei Române a fost joi la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă punerea în mişcare a acţiunii penale şi schimbarea încadrării din suspect în inculpat.

Procurorii DNA au început în iulie 2014 urmărirea penală faţă de Alexandru Bogdan. Acesta spunea atunci că din rapoartele existente rezultă că Academia nu a fost prejudiciată, ci a obţinut profit de pe urma arendării unor terenuri. El preciza că nu a închiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri.

Potrivit unor surse judiciare, unele dintre terenurile date în arendă de Alexandru Bogdan ar fi ajuns la Dan Voiculescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.